Bivša vojna baza "u raljama" birokracije?

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Nakon što je prije skoro tri godine Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sada već bivši vojni aerodrom u Valturi proglasilo neperspektivnim za vojsku, otvorilo se pitanje daljnje namjene tog velebnog kompleksa koji se proteže na oko 25 hektara. U tom se periodu vojni aerodrom potpuno ispraznio i već dugo zjapi prazan i zapušten, a time i posve neiskorišten.

No ovih se dana ponovno aktualiziralo pitanje njegove buduće namjene kada je vodstvo pulske Zrače luke najavilo da bi u novoj Studiji razvoja pulskog aerodroma trebalo ugraditi i smjernice za bivšu vojnu bazu koja se treba preusmjeriti u drugu, civilnu namjenu za što je moguće povući i značajna sredstva iz raspoloživih europskih fondova.

Nekoliko vojnika čuva bazu

Iz odnosa s javnošću u MORH-u potvrđuju nam da je eskadrila borbenih aviona, koja je bila smještena u pulskoj zrakoplovnoj bazi, još u travnju 2012. godine premještena u vojarnu na zagrebačkom Plesu, a na tu je lokaciju preseljena i  kompletna zrakoplovna tehnika. Tako je u pulskoj bazi zbog poslova na osiguranju vojarne ostalo tek nekoliko pripadnika oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Napominjemo kako je vojarna Pula neperspektivna za MORH i Oružane snage RH, a naše ministarstvo učinilo je sve iz svoje nadležnosti kako bi navedenu nekretninu predalo Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), u čijoj je nadležnosti dodjela neperspektivnih vojnih nekretnina novim korisnicima te njihova buduća namjena, ističu u MORH-u.

Prema tvrdnjama Ministarstva obrane u tijeku je izmjena prostorno planske dokumentacije a koja je u nadležnosti Istarske županije i bez koje nije moguće promijeniti namjenu odnosno privesti nekretninu gospodarskoj namjeni.

- Slijedom navedenog, Ministarstvo obrane nije nadležno za donošenje oduka koje bi neperspektivne vojne nekretnine mogle biti prenamijenjene u turističke svrhe, zaključuju u Ministarstvu obrane i dodaju da je sada na potezu Županija koja, da bi se uopće nešto moglo dogoditi na toj lokaciji mora donijeti urbanistički plan.

S druge pak strane glasnogovornica DUUDI-ja Željka Šaponja tvrdi da je zrakoplovna baza Valtura još uvijek na upravljanju MORH-a.  "Tek nakon što MORH preda DUUDI-u na upravljanje nekretninu ili njene dijelove, DUUDI istom može raspolagati", kaže Šaponja.

Čeka se na prostorni plan

Istarska županija nakon odluke da se vojna baza seli u Zagreb počela je poduzimati korake, a jedan od glavnih ciljeva bio je na tom području dovesti renomirane europske stručnjake vezene uz servisnu avioindustriju. Što se u međuvremenu dogodilo s najavama kako već postoji konkretan interes investitora iz Njemačke, Italije, Rusije, Švicarske Kine, ali i Hrvatske te što Županija čini da ta lokacija što prije bude stavljena u funkciju, pitali smo načelnika županijske Uprave zaduženog za taj projekt Valeria Drandića. 

On pak potvrđuje da je Županija odmah nakon što je vojna baza proglašena neperspektivnom krenula s pripremama kako bi predaju zračne baze dočekali s gotovim planovima, projektima i partnerima za gospodarsko osmišljavanje te velike zone.

- U proteklom razdoblju, u više navrata mijenjao se pristup prijenosa, odnosno prenamijene navedene zone iz vojne u gospodarsku. Od prvobitne ideje da se cijela zona prenese Istarskoj županiji na upravljanje, pa do posljednjeg prijedloga koji je pred nekoliko mjeseci usuglašen na sastanku u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUDI-ju) s odgovornim predstavnicima MORH-a i DUDI-ja. Naime, prema zadnjem stajalištu nužno je najprije donijeti Urbanistički plan zone, nakon čega će DUDI sklapati ugovore sa svim zainteresiranim partnerima, na način da će prethodno raspisivati natječaje za pojedine objekte, odnosno parcele u vojnoj bazi, doznajemo od Drandića.

- Sukladno istom dogovoru DUUDI će sve to raditi u suradnji s Istarskom županijom i na inicijativu Istarske županije. Ovakav pristup djelomično je vremenski otegnuo realizaciju gospodarske zone, zbog obveze izrade Urbanističkog plana, ali vjerujemo da će se uz interes Općine Ližnjan i posredstvom Zavoda za prostorno planiranje Istarske županije navedeni plan donijeti u najkraćem mogućem roku, veli Drandić.

Od nadležnih nismo uspjeli dobiti preciznu informaciju tko u ovom trenutku upravlja bivšim vojnim aerodromom u Valturi. I dok u MORH-u tvrde da su poduzeli sve što je u njihovoj moći da se lokacija preda DUUD-ju, u tom uredu pak tvrde da njome još upravlja Ministarstvo obrane. (Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter