Bivša šefica kabineta optužuje županicu Lovrić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša šefica kabineta sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, Jasmina Jovev, ustvrdila je u emisiji "Nedjeljom u dva" HRT-a da je, po nalogu županice Merzel, dvije godine sudjelovala u raznim nezakonitostima, od izmišljanja radnih mjesta do izdavanja lažnih računa.

Naglasila je da su joj ostale kolege govorili "da se to tako radi" te da strah blokira puno dobrih ljudi koji rade u toj županiji. Tvrdi i da je odlučila dovoljno dugo ostati kako bi prikupila dokaze i otkrila nezakonitosti.

Jovev, koja je u međuvremenu smijenjena s dužnosti i kaže da će uskoro ostati i bez posla, tvrdi da je radeći sa županicom primijetila račune koji se nisu mogli pravdati nikakvim događajem, protokolom, sastankom ili bilo čim iz djelokruga županije. "Tražila sam odgovore i dobila informacije da je bila riječ o računima koji su napravljeni uglavnom za privatne potrebe županice ili za stranačke potrebe. Ne isključivo, ali većinom. Meni je najteži i najozbiljniji događaj bio kada se od mene tražilo da lažiram određenu dokumentaciju", kazala je Jovev.

Ustvrdila je i da je jednom prilikom dobila privatni račun županičine obitelji i nalog da izmisli događaj koji će pokriti isplatu. U konkretnom slučaju 'izmišljen' je, tvrdi, domjenak za branitelje za Dan branitelja, kojega te godine nije bilo, kazala je Jovev. Opisala je još neke slučajeve kada je dobila naloge za isplatu novca ili krivotvorenje dokumentacije, a ističe da ju posebno boli razbacivanje novca na razne proslave, dok je u Sisku velik broj nezaposlenih i korisnika Caritasove pučke kuhinje.

Ispričala je i da je o svemu prije godinu dana obavijestila "jednog ministra u SDP-ovoj vladi", u namjeri da upozori "kako se i što radi".

"Upozorila sam ga, dugo smo razgovarali, iznijela sam mu puno slučajeva. Rekao je da nije iznenađen, da imaju puno takvih informacija, ali da bez dokaza i svjedoka ne mogu puno. Rekla sam da sam spremna to prijaviti institucijama, a on mi je rekao da postupim po savjesti", kaže Jovev.

Dodala je i da je prije godinu dana sve prijavila USKOK-u te da zna kako je cijeli slučaj došao do sisačkog Državnog odvjetništva, ali da se do sada ništa nije dogodilo.

Jovev je rekla da sada očekuje napade od strane prozvanih, ali i brzi ulazak policije u Sisačko-moslavačku županiju. U emisiji je najavljeno da će se sljedećih dana u medijima pojaviti i dokumenti o tome što je Jovev danas javno posvjedočila.

Lovrić Merzel: Iza svega stoji HDZ

Sve što je izrekla Jasmina Jovev su laži, obmane i politička podmetanja. Ona je na vlastiti zahtjev otišla na porodiljski dopust i istovremeno je radila kao šefica za odnose s javnošću u predizbornoj kampanji HDZ-a, odnosno mog protukandidata na izborima Ivana Žinića. HDZ je čak objavio da joj je za te usluge platio 17.000 kuna. To predstavlja teško kršenje Zakona o državnim službenicima i namještenicima, jer za to nije imala odobrenje", ustvrdila je županica Merzel Lovrić.

Dodala je kako je gostovanje Jasmina Jovev na HTV-u nastavak prljave kampanje HDZ-a.

Iznenadilo me manipuliranje javnom televizijom i postupak gospodina Aleksandra Stankovića (urednika HTV-ove emisije 'Nedjeljom u 2') protiv kojeg podnosim tužbu, kazala je županica Lovrić Merzel.

ŽDO i USKOK provode izvide

Državno odvjetništvo u Sisku i Uskok provode izvide vezano za izjavu bivše predstojnice kabineta sisačko-moslavačke županice Jasmine Jovev, koja je optužila županicu Marinu Lovrić Merzel za nezakonite isplate novca iz županijskog proračuna, izdavanje lažnih računa, krivotvorenje dokumentacije i druge nezakonitosti.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter