Bivša olimpijska pobjednica osumnjičena za doping

Bivša bacačica kugle Svetlana Kriveljova dugo je u sportskoj mirovini
Bivša bacačica kugle Svetlana Kriveljova dugo je u sportskoj mirovini

Bivša svjetska i olimpijska prvakinja u bacanju kugle Ruskinja Svetlana Kriveljova pod istragom je Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) zbog mogućeg kršenja pravila o zabrani korištenja dopinga na Olimpijskim igrama 2004. u Ateni gdje je osvojila brončanu medalju. Predsjednik Ruskog atletskog saveza (VFLA) Valentin Balakhnišjov je kazao da je Kriveljova upoznata s istragom.

IOC je u srpnju otkrio pet sumnjivih uzoraka s OI 2004. nakon sofisticiranog ponovnog testiranja na već poznate tvari. Ponovno testiranje uvedeno je nakon Igara u Pekingu 2008. IOC nije otkrio imena sportaša kojima pripadaju sumnjivi uzorci.

Kriveljova je osvojila broncu u Ateni nakon što je drugoj Ruskinji Irini Koržanenko oduzeta zlatna medalja jer je bila pozitivna na anabolični steroid stanozolol.

Kriveljova negira da je koristila doping.

"Zašto pokušavaju dokazati da sam kriva nakon svih ovih godina. Zašto ne pričekaju još osam godina, možda će tada otkriti nešto novo?", kazala je. "Neću dati svoju medalju. Zašto bih je dala nekome tko je završio kao peti, a nije, kao ni ja, nikada bio testiran", izjavila je 43-godišnja Kriveljova koja je dugo u sportskoj mirovini.

"U sportu sam 20 godina i nisam nikada ništa radila protiv pravila. Zapravo bilo je upravo suprotno, često sam osvajala medalje nakon što je nekom drugom oduzeta zbog korištenja dopinga", dodala je.

Kriveljova, koja je osvojila zlato na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni i naslov svjetske prvakinje na svjetskom prvenstvu 2003. u Parizu, a 1999. je osvojila i naslov dvoranske prvakinje nakon što je natjecanje zapravo završila treća. Tada su prve dvije natjecateljice, Ukrajinka Vita Pavlysh i Koržanenko diskvalificirane nakon što su bile pozitivne na stanozolol. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter