Bivša galerija još jedan ulaz u pulsko podzemlje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još otkad je iseljena galerija Nemeš, ostalo je nedogovoreno pitanje namjerava li Grad doista realizirati projekt Pula - podzemni grad. Naime, prošle godine u svibnju, za Dan grada, otvoren je Zerostrasse, jedan od ulaza u taj podzemni grad. No, po rijecima Borisa Nemeša, upravo je njegovo izbacivanje iz drugog ulaza zapravo bio znak da se planira proširiti projekt i na još neke dijelove tunelskog sustava kojima Pula obiluje.

- Projekt pulskih tunela je vrlo vrijedan za grad jer skloništa predstavljaju nevjerojatan potencijal. Druga stvar je kako cemo ga realizirati i pokrenuti. Prezentacija tog projekta održana je više puta. Lani smo otvorili Zerostrasse, što je samo mali segment tog podzemnog grada. Kada bismo to uspjeli u cijelosti realizirati, Pula bi bila jedinstveni grad u svijetu, ustvrdio je procelnik za komunalni sustav i imovinu Damir Prhat.

Nadležnost nad skloništima, a time i nad projektom, ima Upravni odjel za financije. Od procelnika Danijela Ferica saznali smo da je projekt otvaranja Zerostrasse vodio Povijesni muzej koji je uložio i sredstva, uz Zagrebacku banku kao donatora, a da im je Grad ustupio sklonište na upravljanje.

- Spominjala se vec tada mogucnost da još jedan krak osposobimo. U Zerostrasse se, dakle, ulazilo kod Dvojnih vrata i izlazilo na ?akonovom usponu. Drugi ulaz planiran je kod bivše galerije Nemeš, ali je tada on još bio unutra pa se u razradu nije išlo. Sada cemo sigurno sjesti ponovno s ljudima iz muzeja i vidjeti jesu li zainteresirani za nastavak tog projekta. Mi bismo, kao Grad, voljeli vidjeti u funkciji još tunela, ali to mora biti jedan kvalitetan koncept i svakako bi trebalo unutra osmisliti interesantne sadržaje. Primjerice, govori se ovih dana o hidroavionima u Puli pa bi i to mogla biti jedna od izložbi, smatra procelnik Feric.

Od ulaza u Zerostrasse osposobljeno je 400 od ukupno 900-tinjak metara tunela te centralna dvorana iz koje se racvaju još dva tunela, jedan koji ide prema tunelu u kojem se nalazila galerija Nemeš u blizini Giardina te drugi koji izlazi na Cvecicev uspon. Od pocetka otvaranja tunela Zerostrasse, dakle u nekoliko mjeseci obišlo ga je cak 15.800 posjetitelja.

Za sada u Povijesnom muzeju još uvijek ne znaju kada ce ponovno biti otvoren za posjetitelje, ali valja ponoviti da je lani otvoren u svibnju, na Dan grada, kada je ulaz bio besplatan do 11. svibnja, a potom se u periodu od 15. lipnja do 15. rujna placao 15 kuna, dok je za umirovljenike ulaznica bila svega pet kuna. Hoce li tako biti i ove godine, još nije odluceno.

Takoder, u njemu je tijekom tog perioda organizirano niz manifestacija, poput izložbe o pocecima zrakoplovstva u Istri te 3. bunker festival uz projekcije filmova Lordana Zafranovica. (Piše Sandra ZRINIC TERLEVIC)


Podijeli: Facebook Twiter