Bitka za Palestinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Palestinska odluka da zatraži punopravno clanstvo u UN-u zasjenila je druge važne teme jesenskog zasjedanja Opce skupštine. Velike bitka se vodi uglavnom "iza scene".

Tu su diplomati dijela clanica tzv. Bliskoistocne cetvorke (EU, SAD, UN i Rusija) koristili sve argumente da uvjere palestinsku delegaciju da odustane od zahtjeva za punopravnim clanstvom u UN-u - Rusija je pak u meduvremenu u potpunosti stala iz palestinske državnosti - dok su Palestinci i Izraelci vrijedno skupljali glasove clanica Vijeca sigurnosti, dakako, svatko u skladu sa svojim interesima.

U srijedu su Palestinci sa zadovoljstvom isticali da im nedostaju samo dva glasa od devet potrebnih u Vijecu sigurnosti, što znaci da je SAD ostao prilicno usamljen, dok su se Izraelci hvalili da imaju dovoljno glasova koji jamce da Amerikanci nece morati koristiti veto. U svakom slucaju u petak ujutro po americkom vremenu svoje ce argumente pred Opcom skupštinom iznijeti palestinski predsjednik Mahmud Abas - potom ce generalnom tajniku UN-a predati pismo sa ispunjenim formularom za prijem u UN - dok ce svega nekoliko sati kasnije svoje protivljene iznijeti izraelski premijer Banjamin Netanyahu.



Podrška koju dobiva palestinski predsjednik Abas upadljivo je veca od one koju ima njegov oponent. Na Zapadnoj obali se od kraja Druge intifade nije okupilo vece mnoštvo no sada, nekoliko desetaka tisuca zagovornika palestinskog ulaska u UN, dok u Opcoj skupštini UN-a od 193 clanice Abas ima sigurno više od 120 ruku što je dovoljno za izglasavanje rezolucije kojom bi Palestina unaprijedila svoj status u državu promatraca. Abas medutim, želi više.

Osim što mu stavovi ne korespondiraju sa vecinskim raspoloženjem u svijetu premijer Netanyahu iza sebe ima i podijeljeni Izrael. No, ima jednog mocnog zaštitnika - americki republikanci više nego otvoreno igraju na kartu podrške Izraelu, a Obama, nakon gubitka izbora u New Yorku više ne želi riskirati ni jedan glas americkih Židova. Ocito ce se do petka ujutro voditi teška diplomatska bitka u kojoj ce se mnogi pokušati okoristiti cinjenicom sve ogranicenijeg utjecaja SAD-a na zbivanja na Bliskom istoku. (Jagoda VUKUŠIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter