Bitka za Hrvatsku nije gotova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Solidarnost s uhicenim braniteljem Vukovara Tihomirom Purdom poslužila je kao povod da nekoliko tisuca prosvjednika u središtu Vukovara obnovi zahtjeve stožera za obranu digniteta Domovinskog rata koji su prije desetak godina zahtijevali obustavu vladavine prava prekidom kažnjavanja hrvatskih branitelja i ukidanjem amnestije za oružanu pobunu.

Predsjednik vukovarskog ogranka Udruge logoraša srpskih koncentracijskih logora Željko Komšic zatražio je puštanje na slobodu Tomislava Mercepa i prekid šikaniranja Vladimira Šeksa, Ivana Vekica, Davora Domazeta, istodobno zahtijevajuci ukidanje abolicije idejnim zacetnicima pobune u Hrvatskoj, navodeci poimence Vojislava Stanimirovica, Ratka Gajicu, Veljka Džakulu, Radu Leskovca i Jovana Ajdukovica. Komšic je izrazio nezadovoljstvo radom DORH-a i MUP-a te upitao zašto Purda nije mogao biti obaviješten da je na tjeralici ako se danas o tome mogu obavještavati branitelji.

Narocito žestok govor održao je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borkovic Mladi Jastreb.

- Operacija Vukovar još traje, bitka za Hrvatsku nije gotova, uzviknuo je burno pozdravljeni Borkovic. Posebno je pozdravio svog ratnog zapovjednika Milu Dedakovica Jastreba, koji je u subotu zbrinut u bolnici jer mu je pozlilo. Pozdravio je i Tomislava Mercepa, izražavajuci nadu da ce uskoro biti pušten.

- Zar hocete da klececi idemo u Bruxelles? Necemo, jer mi smo generacija koja je poslije 900 godina stvorila državu, kazao je Borkovic te zatražio odgovornost onih koji su se o hrvatsku državu ogriješili mišlju, rijecju, djelom i propustom.

Dojam je da je medu nekoliko tisuca okupljenih tek manjina bila iz Vukovara: prosvjednici su došli iz Karlovca, Gline, Cetinske krajine, pa i iz BiH. Medu transparentima bio je i jedan s natpisom: "Mi smo uhiceni i transferirani, ali su izdajnici locirani i identificirani". Skupina prosvjednika sa zastavom s natpisom "HOS - Za dom spremni" na kraju prosvjeda pjevala je ustaške pjesme te vikala: "Za dom spremni!"

S pozornice su upuceni pozdravi Anti Gotovini, na što su prosvjednici skandirali "Ante, Ante" te "hocemo Vekica". Prosvjed je nakon sat vremena mirno završen. (Boris PAVELIC, G. Ga., LJ. B. M. /Novi list)

Ivicu i Karamarku zvižduci, Cobankovicu pljesak

Cak cetvorica ministara došla su na prosvjed, ali sigurno im nije bilo ugodno: prosvjednici su žestoko izviždali Tomislava Karamarka i Tomislava Ivica, Dražena Bošnjakovica zbog zvižduka nitko s pozornice nije ni spomenuo, a samo je Ilocanin Petar Cobankovic dobio pljesak. Ivic i Dražen Bošnjakovic novinarima su kasnije izjavili da je Vlada ucinila sve da pomogne Tihomiru Purdi te dodali da razumiju nezadovoljstvo prosvjednika. Ministar Karamarko svoje je ministarstvo abolirao svake krivnje tvrdeci da je za slucaj "Purda" odgovorno Državno odvjetništvo.

- O aktualnom popisu iz Srbije s 33 imena MUP ne zna ništa, to morate pitati DORH, kazao je Karamarko. Rekao je takoder da je MUP istražio mnoge srpske zlocine, ali da su pocinitelji amnestirani, pa u parlamentu treba pitati hoce li zakon biti povucen. Na prosvjedu su bili i predsjednik HSLS-a Darinko Kosor te bivši predsjednik stranke Dražen Budiša. Brojnost politicara na prosvjedu može se objasniti i time što se u Vukovaru 6. veljace održavaju izvanredni izbori za Gradsko vijece.


Kosor razumije uznemirenost branitelja

Najvažnije je da su pravosudne institucije Hrvatske ustvrdile da Tihomir Purda nije kriv te da su njegovi iskazi u srbijanskom koncentracijskom logoru dobiveni na silu, ustvrdila je premijerka Jadranka Kosor i dodala da se nada da ce nalaze domacih pravosudnih tijela u slucaju Tihomira Purde uvažiti i pravosudne institucije BiH.


Komentirajuci braniteljski prosvjed u Vukovaru, Kosor je ustvrdila da potpuno razumije uznemirenost branitelja te je stoga i donijela odluku da nekoliko ministara bude u Vukovaru da bi braniteljima i ljudima tumacili što su institucije hrvatske države sve poduzele. Sa zastupnikom i predsjednikom HVIDR-e Josipom ?akicem razgovarala je nakon njegova traženja ostavke ministra Dražena Bošnjakovica.

- ?akic je razumio kako je bilo važno da hrvatske institucije ustanove da Purda nije kriv. Pretpostavljam da je on to rekao kao predsjednik HVIDR-e pod razumljivim pritiskom clanova, veli Kosor.


Josipovic nema dilema o braniteljima

Branitelji mogu biti sigurni da se sve institucije hrvatske države brinu o njima jer su oni najzaslužniji za stvaranje današnje države. Tu nema nikakvih dilema, izjavio je predsjednik Ivo Josipovic komentirajuci prosvjed branitelja u Vukovaru. Upitan za komentar izjave jednog od branitelja da ce državnom vrhu zabraniti pristup u Vukovar bude li Tihomir Purda izrucen Srbiji, Josipovic je ustvrdio da je to izjava jednog, a takvu izjavu zasigurno ne bi dala vecina.

- Pitanje hoce li netko biti izrucen iz BiH ili nece, ovog trenutka zapravo ne ovisi o Hrvatskoj, rekao je Josipovic i zakljucio da Vukovar nije nicije vlasništvo vec grad Vukovaraca, svih gradana Hrvatske i hrvatski simbol.


Podijeli: Facebook Twiter