Bit jazza je u eksperimentiranju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njujorška multiinstrumentalistica i skladateljica Jessica Lurie u sklopu svoje europske turneje nastupit ce u ponedjeljak u 20 sati u umaškom caffe baru Circolo. Pulska publika mogla ju je poslušati prije dvije godine kad je, kao clanica kvarteta The Tiptons, održala koncert u caffe baru Cabahia u sklopu Jazzbine.

Svira saksofon, flautu i harmoniku te pjeva, a u njen skladateljski izricaj temelji se na eksperimentalnom jazz izricaju pod utjecajem klezmera i balkanske tradicionalne glazbe. Upravo svoj autorski opus predstavit ce umaškoj publici, gdje nastupa sa svojim sastavom - Jessica Lurie Ensemble, kojeg cine još Erik Deutsch, Brandon Seabrook i Marjan Stanic. Uoci koncerta razgovarali smo s Jessicom Lurie o jazzu, skladanju, novim projektima i drugom.

- Osnovali ste vlastitu diskografsku kucu Zipa! Music. Imate li kakvih novih izdanja na vašoj etiketi? Je li glazbenik ogranicen ukoliko potpiše ugovor s velikom diskografskom kucom?


- Sljedece izdanje moje diskografske kuce bit ce moj novi album, a nadam se i pomoci pri tome, posebice u segmentu bolje distribucije kao i u još nekim stvarima. Vecina glazbenika koje poznajem pretežno sami objavljuju vlastite albume, jer tako imaju vecu slobodu da rade što žele, no tržište je trenutno vrlo nemilosrdno. S jedne strane, diskografske kuce mogu biti odlicne za glazbenike, no mogu utjecati na vaše skladbe, a s druge strane, ako želite samostalno objaviti svoj album, cesto se zna dogoditi da kolicina posla oko izdavanja vam uzme puno vremena te vas udalji od vaše glazbe.

- Jazz je jako popularan danas - primjerice u Hrvatskoj se svake godine pokrecu novi jazz festivali. Zašto je jazz sve popularniji i kako ocjenjujete položaj tog žanra na svjetskoj glazbenoj sceni?


- Nitko ne može sa sigurnošcu reci zašto se dogada ovaj comeback jazza, ali mi je izuzetno drago da se dogada! Vjerujem da veliku ulogu u toj popularnosti imaju glazbenici koji su eksperimentiranjem otvorili žanr jazza najrazlicitijim utjecajima. Jer, jazz kao žanr je postao poprilicno "zatvoren" - odredeni dio publike i glazbenika stava su da jazz treba ostati u svojim okvirima, kao tradicionalan žanr, no sama bit jazza je upravo u eksperimentiranju, ispitivanju i promjeni. Imam osjecaj da se stvorio pravi pokret medu glazbenicima koji žele proširiti definiciju jazza, a publika na sve to odlicno reagira. Ipak, jazz je još uvijek glazbeni žanr na margini, no definitivno sve više utjece na veliki broj raznolikih žanrova. (Razgovarala Tea TIDIC)

INTEGRALNI INTERVJU S JESSICOM LURIE MOŽETE PROCITATI U SUBOTNJEM TISKANOM IZDANJU

 

 


Podijeli: Facebook Twiter