Bit će to za mene specifična utakmica

Nagradu je Slavenki Drakulić uručio Vladimir Torbica
Nagradu je Slavenki Drakulić uručio Vladimir Torbica

Pred nogometašima Istre 1961 posljednji je susret pred reprezentativnu stanku, prvu u ovoj sezoni, gostovanje kod Hajduka koje je na rasporedu sutra s početkom u 21 sat. Među putnicima koji će se danas ukrcati u autobus za Split, bit će i jedan igrač čije se ime ove sezone još nije našlo u zapisniku s utakmice, Sandro Gotal. Za napadača rođenog prije 25 godina u austrijskom Bregenzu bit će to povratak na mjesto sreće, jer sjećanje na sezonu 2014/2015 u kojoj je branio boje Hajduka nikad neće izblijediti.

- Bit će to za mene specifična utakmica, ali ja sam profesionalac i moći ću kontrolirati emocije - decidiran je Sandro Gotal, koji je stekao pravo nastupa za "zeleno-žute" i trener Darko Raić Sudar na njega ozbiljno računa za sutrašnji dvoboj. - Uvijek je lijepo vratiti se u sredinu koju voliš, među stare prijatelje s kojima sam nekad zajedno igrao i sigurno je da moje srce i dalje tuče za Hajduk, ali to ću zaboraviti ovih 90 minuta tijekom kojih će me zanimati jedino da Istra 1961 ostvari što je moguće bolji rezultat. Neće biti lako, ne možemo pobjeći od činjenice da je Hajduk apsolutni favorit, kao i da se mi trenutačno nalazimo u poprilično teškoj situaciji, ali nogomet često zna biti nepredvidljiv. Mi idemo u Split dati sve od sebe, pa ćemo vidjeti što će na kraju ispasti.

Pravi vođa

Kad je prije desetak dana stigao na "Drosini", u svlačionici ga nije dočekao niti jedan od igrača s kojim je prije tri sezone odmjeravao snage. Na Poljudu je situacija malo drugačija.

- Čuo sam se s Nižićem, Juranovićem, Stipicom, dosta je još igrača iz te "moje" sezone u Hajduku, a čujem se i s članovima stručnog stožera, maserima, doktorima. Zasad je sve to bilo na privatnoj bazi, još nismo ništa pričali o utakmici, ali sigurno će danas-sutra biti riječi i o njoj - otkrio nam je Gotal, koji činjenicu da su Splićani u četvrtak imali zahtjevnu europsku utakmicu ne vidi kao plus za svoju novu momčad. - Bio sam dio toga i dobro znam koliko to snage potroši. U Splitu se živi za utakmice pred prepunim Poljudom kao što je bila ova s Evertonom, u gradu cijeli tjedan pred nju vlada posebna atmosfera koja se osjeti u zraku i to je doživljaj koji će sigurno ostaviti traga na igračima, ali Hajduk ima širok kadar, vrlo kvalitetnu momčad i trener Carrillo uvijek može napraviti nekoliko izmjena, a da se to na njihovoj igri ne primijeti. Utakmica s Evertonom neće previše utjecati na sutrašnju i shodno s time, mi se moramo fokusirati isključivo na sebe bez obzira tko istrči za Hajduk.

Na Poljudu se sutra neće okupiti 30-ak tisuća navijača koliko ih je bilo u četvrtak, ali bit će ih više nego dovoljno da budu 12. domaći igrač.

- Sjajan je to ambijent koji nosi domaće igrače, a zna uplašiti gostujuće. Nije lako igrati na Poljudu, ne znam koliko je mojih novih suigrača dosad tamo istrčalo i sigurno ću im reći neke stvari koje bi im mogle pomoći da svi zajedno budemo što spremniji da odgovorimo svim izazovima. S druge strane, dečki su profesionalci, znaju što ih čeka i vjerujem da će se svatko individualno pripremiti kako bi dao svoj maksimum i pomogao momčadi da uhvati što je moguće bolji rezultat - istaknuo je Gotal, koji je već ovim riječima istaknuo jednu odliku koja ga krasi. - Ova momčad treba jednog pravog vođu na terenu i mislim da sam ja taj. Smatram da je to moja dobra karakteristika i nadam se da ću te svoje pozitivne odlike moći što je moguće bolje prebaciti na suigrače. Kad bih se opisivao s igračke strane, onda bih mogao reći da posjedujem brzinu, dobar pregled igre i dobar udarac.

Profesionalac

Mnogi su bili skeptični kad bi krenula priča o fizičkom stanju u kakvom će Gotal osvanuti na "Drosini", no po onome što smo mogli vidjeti prethodnih dana, od igrača koji su se naknadno priključili i nisu prošli pripreme s momčadi, on daleko najbolje izgleda.

- Puno se gluposti o meni pričalo, da sam ovakav, da sam onakav, ali ja sam prije svega profesionalac. Imao sam privatnog trenera s kojim sam trenirao dvaput dnevno svaki dan, no činjenica je da je samostalna priprema uvijek drugačija nego kad radiš s momčadi te mogu reći da sam u ovom trenutku na 80-85 posto što se tiče fizičke spreme. Sada slijedi reprezentativna stanka što će mi ići u korist i vjerujem da ću u nastavku prvenstva, kad na "Drosinu" stigne Slaven Belupo, biti na sto posto - uvjeren je Gotal. - Stanka neće koristiti samo meni, nego i cijeloj momčadi jer dosta igrača nije odradilo pripreme u cijelosti. Došli smo iz cijelog svijeta, nismo se još snašli kako treba i vjerujem da ćemo kad se kao momčad upoznamo i uigramo, za što će nam tih deset dana biti sasvim dovoljno, puno bolje izgledati na terenu.

Gotal može kvalitetno pokriti više ofenzivnih pozicija, a kako stoje stvari, sutra će ga Raić Sudar koristiti kao povučenu špicu iza Ukrajinca Matjaža.

- Na treneru je da procijeni gdje ću biti najkorisniji za momčad i tamo ću igrati. Igrao sam u dosadašnjoj karijeri različite pozicije u različitim formacijama i vjerujem da mogu odgovoriti zahtjevima koji budu postavljeni pred mene. U špici mogu izdržati svih 90 minuta, na lijevom krilu za to u ovom trenutku možda još nisam spreman jer se na toj poziciji treba puno više trčati, što ne znači da uskoro neću biti. Istra 1961 mi je dala priliku da se vratim u ozbiljan nogomet i možete biti sigurni da ću na terenu dati maksimum kako bih svojim golovima pomogao klubu da ostvari što je moguće bolji rezultat i tako opravdao povjerenje, a usto i osvježio svoju karijeru - zaključio je Gotal.

(Ivica CEROVAC)



Podijeli: Facebook Twiter