Bit ce "potresa" ako Zapad intervenira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sirijski predsjednik Bašar el Asad izjavio je u intervjuu za britanski list Sunday Telegraph da zapadne sile riskiraju "potres" na Bliskome istoku ukoliko interveniraju u Siriji.

Asad je zbog nasilja kojim pokušava ugušiti prosvjede protiv svoga režima, koji traju vec sedam mjeseci, izazvao osudu Ujedinjenih naroda, Arapske lige i zapadnih vlada.

U razgovoru za Sunday Telegraph Asad je izjavio kako ce zapadne zemlje "definitivno povecavati pritisak", ali da je Sirija "u svakome pogledu razlicita od Egipta, Tunisa, Jemena".  "Povijest je razlicita, politika je razlicita", izjavio je sirijski celnik. "Sirija je sad središte u ovoj regiji. Ona je tektonski rasjek i ako se igrate s njime uzrokovat cete potres", dodao je.

"Želite li vidjeti još jedan Afganistan, ili desetke Afganistana? Svaki problem u Siriji zapalit ce cijelu regiju. Ako je plan da se podijeli Siriju, to znaci podjelu cijele regije", zakljucio je Asad.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da je u nemirima u Siriji do sada poginulo 3.000 ljudi, ukljucujuci blizu 200 djece. Za prosvjede, koji su izbili u ožujku, sirijske vlasti okrivljuju naoružane skupine, tvrdeci da su njihovi propadnici pobili 1.100 vojnika i policajaca.

Sirija je onemogucila izvješcivanje vecini inozemnih medija, što otežava provjeru informacija koje daju na raspolaganje bilo prosvjednici bilo vlasti.

Asad je priznao da su sirijske vlasti pocinile "mnoge greške" u ranoj fazi prosvjeda, ali da su se stvari sada popravile.


Podijeli: Facebook Twiter