Bišteke u šugu i mahune na salatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U moru recepata što nam se svakodnevno nude s TV ekrana, tjednika i dnevnih novina, gotovo da su se izgubili oni stari, isprobani recepti kojima smo se, i ne tako davno, redovno koristili. Sastojci novih menija u pravilu traže neke nove, i za mnoge, neisprobane namirnice, voce i povrce, mirodije te zacine, što i nije loše jer obogacuje i mijenja ustaljeni tjedni jelovnik i olakšava domacici odgovor na vjecno pitanje - što cu skuhati danas?

Predlažem, stoga, nešto sasvim obicno, ali dobro i zdravo. Bišteke u šugu s mahunama na salatu. Predložit cu ih onako kako ih sama radim, bez mjera, onako »od oka«, sigurna da cete uživati, kako u ukusu, tako i u vrijednosti i kombinaciji samih namirnica.

Dakle, u malo deblju tavu stavite cetiri juneca odreska, ali ih nemojte prije »istuci« jer, kako me je davno poducio jedan kuhar iz Višnjana, meso tako gubi svoje sokove pa šnicla nece biti socna, vec tvrda i suha. U tavu prethodno dolijte malo maslinovog ulja, šnicle posolite, popaprite (bijelim ako želite jaci, a crnim za slabiji okus) i narežite na grubo pola glavice kapule. Neka se lagano pirja najprije u svom soku, a onda podlijevajte vodom. Kada kapula omekša, vilicom je pokupite na šnicle i izgnjecite, još malo pirjajte dok ne dobijete nježno »šugo« od maslinovog ulja, izgnjecenog luka i soka od šnicle. (Pred kraj dodajte sitno nasjeckani cešnjak koji malo kasnije takoder izgnjecite vilicom.)

U meduvremenu stavite mahune u kipucu vodu da se kratko skuhaju. Nemojte koristiti one iz konzervi pune raznoraznih kemikalija, vec zamrznute. Procijedite ih, narežite malo kapule i cešnjaka, zacinite maslinovim uljem i vinskim octom, posolite i popaprite. Eto odlicnog rucka. Za one kojima to baš nije dovoljno, mogu u tavi s bištekama, na vec gotovom šugu, ispeci jaje na oko. Naravno, predlažem kruh od cjelovitih žitarica i cašu crnoga vina.


Podijeli: Facebook Twiter