Biste istarskih preporoditelja u Krešimirovu parku

Pored biste Matka Laginje, u Krešimirovu parku trebale bi se naći i one Matka Mandića i Vjekoslava Spinčića
Pored biste Matka Laginje, u Krešimirovu parku trebale bi se naći i one Matka Mandića i Vjekoslava Spinčića

Istarski ogranak Društva hrvatskih književnika (DHK) i njegov predsjednik Boris Domagoj Biletić i prije godinu dana, za vrijeme radova u Titovom parku, uputili su zahtjev Gradu Puli za uređenjem, Parka kralja Petra Krešimira IV. Žele, naime, da se ondje postave poprsja Matka Laginje, Matka Mandića i Vjekoslava Spinčića - istarskog hrvatskog trolista, kako ih nazivaju povjesničari.

Međutim, iako je najavljeno da je procedura uređenja tog parka u tijeku, do danas se ništa nije promijenilo, stoga je istarski DHK ponovio zahtjev i uputio ga na adrese gradonačelnika Borisa Miletića i dogradonačelnika Fabrizija Radina.

U otvorenom pismu, u kojem ponovno traže postavljanje bista istarskih preporoditelja, navode da u Parku kralja Petra Krešimira IV. danas, osim biste Matka Laginje, "još strše nekakvi ranokomunistički postamenti davno zaboravljenih funkcionara, koje je vrijeme pregazilo. Ali vrijeme nije pregazilo likove i djela Matka Laginje, Matka Mandića i Vjekoslava Spinčića. Oni su istarski hrvatski trolist, akademici, istarski, dakle, hrvatski istarski preporoditelji", kažu u pismu i pitaju je li došlo vrijeme da u središtu Pule konačno budu dostojno obilježeni i velikani Istre.

Je li procedura uređenja Parka kralja Petra Krešimira u tijeku te hoće li ondje biti postavljene biste istarskih velikana Laginje, Mandića i Spinčića, pitali smo dogradonačelnika Fabrizija Radina.

- Riječ je o starom prijedlogu raznih društava prema Gradu, prvenstveno onom književnika. Ono što mogu reći jest da ćemo to napraviti i da nismo od toga odustali, kratko je rekao dogradonačelnik Radin te dodao da su u tom parku za početak maknuli postolja koja nisu imala biste i sve pohranili zajedno s bistama.

Bista Matka Laginje je, kaže Radin, ostala, ali bi je trebalo restaurirati, dok bi biste Spinčića i Mandića trebalo još naći te, putem natječaja, odabrati tko će izraditi replike. (N. SOFTIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U ISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter