Biskupi za krizu krive i totalitarni mentalitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada mora hitno obuzdati industriju naplate dugova, ovrha i deložacija. Država ne smije svoje građane pljačkati, otuđivati im imovinu i kažnjavati ih jer su kolateralne žrtve krize koju nisu prouzročili, poručili su jučer predstavnici Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitita et pax, pozivajući Vladu da hitno uskladi Ovršni zakon s europskom pravnom tradicijom i hrvatskim Ustavom.

Zabrinuti nad sudbinom oko 300.000 ljudi pod ovrhom, među kojima su neki "grubo i neprimjereno deložirani iz svojih domova", čelnici Komisije pozvali su Vladu da zaštiti najugroženije i najsiromašnije građane koji su zbog lošeg ovršnog zakona u Hrvatskoj građani drugog reda.

U ovršnom zakonu, kažu, nedostaje pravo građana na žalbu i pravnu zaštitu te čvrsta granica naplate duga koja ne bi smjela prelaziti trećinu primanja. Imovina, posebno ako se radi o jedinom objektu za život, ne bi se smjela oduzimati, poručuju iz HBK. Poseban su problem, upozoravaju predstavnici Crkve, odvjetnički i bilježnički lobiji koji uz pomoć nepravednog zakona mogu zarađivati preko svake mjere.

Iz komisije HBK aktualnu su vlast prozvali i zbog, kako tvrde, njene nespremnosti da se suoči s vlastitom totalitarnom prošlošću, zbog čega u nekim pitanjima "imamo previše države, a u drugima premalo".  

- Bez jasnih moralnih temelja ovo zdanje bi se moglo urušiti. Neki misle bilo pa prošlo, ali ostao je mentalitet iz prošlog sustava koji se drži izreka "snađi se druže", ili "nije važno pošteno". To je uzrok korupcije i kriminalnih ponašanja i ako se to ne raščisti teško će se graditi budućnost, upozorava Košić, pozivajući se na primjere iz Europe gdje je razaranje duhovnih poluga vodilo u krizu. (LJ. BRATONJA MARTINOVIĆ/NL)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter