Biskupi traže premijerovu ispriku i objašnjenje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski biskupi očekuju objašnjenje rečenice predsjednika Vlade Zorana Milanovića po kojoj su "zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ" te traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda, ističe se u priopćenju Tiskovnog ureda Hrvatske biskupske konferencije sa sjednice Stalnoga vijeća HBK.

Biskupi su na današnjoj sjednici informirani o izjavi premijera Milanovića na sjednici održanoj 26. lipnja, a koju su prenijeli mediji. "U kontekstu rasprave o Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, predsjednik Vlade RH izjavio je da su 'zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ'. Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda", navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda HBK.

Na sjednici Stalnoga vijeća HBK razmotrena su i "pitanja vezana uz promijenjene odnose Vojnog ordinarijata i MORH-a, kao i najavljena, a dijelom i provedena reforma na HRT-u". Članovi Stalnoga vijeća izrazili su "zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK", ističe se u priopćenju.

Bilo je govora i o predstojećoj beatifikaciji Miroslava Bulešića, koja će biti u pulskoj Areni 28. rujna. Za tu je prigodu Porečka i pulska biskupija otvorila web-stranicu miroslavbulesic.hr. Bulešića su ubili komunisti nakon krizme u Lanišću u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine, navodi se u priopćenju.

Sjednica Stalnoga vijeća HBK održana je danas pod predsjedanjem zadarskoga nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića u sjedištu HBK u Zagrebu. Sjednici su bili nazočni i ostali članovi Stalnoga vijeća HBK nadbiskup zagrebački i potpredsjednik HBK kardinal Josip Bozanić, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić, nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis i zamjenik generalnoga tajnika mons. Fabijan Svalina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter