Biskupi protiv odlikovanja Drage Hedla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Komisija HBK-a Iustitia et pax nezadovoljna je i duboko zabrinuta time što je predsjednik Republike Ivo Josipovic odlikovao novinara Dragu Hedla Redom Stjepana Radica za osobit ljudski i profesionalni doprinos borbi za ljudska prava, promicanje pravde i demokracije te otkrivanje istine.

U izjavi koju je potpisao predsjednik Komisije biskup Vlado Košic navodi se da je Hedl u vrijeme komunistickog režima potirao slobodu vjerovanja, jedno od temeljnih ljudskih prava, a u svojim je tadašnjim tekstovima Alojzija Stepinca nazivao "krvnikom medu svecima".

Komisija je posebno zabrinuta zato što demokratski izabrani predsjednik Republike odlikovanje dodjeljuje "onima koji su u komunizmu, a i nakon njegova pada, iskrivljavali i zatomljivali i cinjenicu i istinu".

Komisija poziva Josipovica da iz moralnih razloga povuce dodijeljeno odlikovanje i preispita svoju odluku da se takvo odlikovanje dodjeljuje bilo kome tko se u vrijeme komunizma ogriješio o poštivanje temeljnih ljudskih prava.

Hedl je u izjavi za portal Politikaplus izjavio da je povod za ovakvu reakciju njegovo pisanje u posljednje vrijeme koje ne odgovara Katolickoj crkvi, uz ostalo i pisanje o uredenju biskupskog vikarijata u Osijeku u što je utrošeno pedesetak milijuna kuna.


Podijeli: Facebook Twiter