Biskupi prihvaćaju odluku suda o Dajli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Zoran Milanović izjavio je danas na sjednici Vlade da je odluka Visokog upravnog suda u slučaju Dajla, kojom je poništeno rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića i sporna imovina iz državnog ponovno vraćena u vlasništvo Porečko-pulske biskupije, još jedan primjer bezakonja, za što je odgovorna bivša Vlada. "To se događa kada Vlada administrira tamo gdje ne smije administrirati i kad prvo nekome nešto da, pokloni ili vrati, a onda mu to nakon 10 godina uzme. U međuvremenu je stvoreno 50 pravnih odnosa. To je bezakonje o kojem govorim. Nekima je to potpuno normalno, nama nije", rekao je Milanović.

Vlada je dala suglasnost na proširenje lučkog područja pod upravljanjem Lučke uprave Umag-Novigrad, a dio zemljišta na koji se luka širi pripada Dajli.

Inače, Visoki upravni sud je pravomoćnom presudom, donesenom 21. ožujka ove godine, poništio rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., kojim je vlasništvo nad Dajlom vraćeno državi. Bošnjaković je u kolovozu 2011. donio rješenje kojim je proglasio ništavnima sve odluke istarskoga Županijskog ureda za povrat imovine, donesene u razdoblju od 1997. do 2002. godine, a kojima je samostan Dajla s vrijednim zemljištem vraćen Katoličkoj crkvi, odnosno župi sv. Ivana Krstitelja u okviru Porečko-pulske biskupije.

Takvoj odluci prethodio je unutarcrkveni spor između Biskupije i i Svete Stolice koja je, nezadovoljna načinom na koji je Biskupija upravljala samostanom, Dajlu vratila benediktincima iz Praglie u Italiji, koji su u samostanu bili do 1945. godine. Tadašnja Vlada Jadranke Kosor smatrala je kako se time otvara mogućnost revizije Osimskog sporazuma, kroz koji su obeštećeni talijanski vlasnici imovine u Istri i Dalmaciji.  (Hina)

Devčić: HBK nije raspravljala o Dajli, prihvaća odluku

Predsjednik Odbora za medije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić izjavio je danas na konferenciji za novinare da HBK na zasjedanju nije raspravljala o slučaju "Dajla". "To je pitanje Porečko-pulske biskupije, župe Dajla i opatije Praglia iz Italije te Svete Stolice koja se uključila nakon što spor nije mogao biti riješen", rekao je, te dodao da se HBK u to tek naknadno uključila. Devčić je istaknuo da biskupi prihvaćaju odluku suda jer vjeruju da sud radi po načelima pravde.

Visoki upravni sud pravomoćnom je presudom 21. ožujka ove godine poništio rješenje bivšeg ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića iz kolovoza 2011., kojim je vlasništvo nad Dajlom vraćeno državi. Bošnjaković je u kolovozu 2011. donio rješenje kojim je proglasio ništavnima sve odluke istarskoga Županijskog ureda za povrat imovine, donesene u razdoblju od 1997. do 2002., a kojima je samostan Dajla s vrijednim zemljištem vraćen Katoličkoj crkvi, odnosno župi sv. Ivana Krstitelja u okviru Porečko-pulske biskupije. Takvoj odluci prethodio je unutarcrkveni spor između Biskupije i Svete Stolice koja je, nezadovoljna načinom na koji je Biskupija upravljala samostanom, Dajlu vratila benediktincima iz Praglie u Italiji, koji su u samostanu bili do 1945. godine.

Mons. Devčić je napomenuo i da je HBK raspravljala o beatifikaciji svećenika Miroslava Bulešića i svećeničkom hodočašću u Pulu te dodao da se govorilo i o uključivanju vjernika laika u unutarnji život Crkve i njezino poslanje. Predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak navijestio je da će u pulskoj Areni biti proglašenje blaženim svećenika Miroslava Bulešića, koji je, kako je kazao, bio žrtva komunističkog progona. (H)


Podijeli: Facebook Twiter