Biskupi pozivaju na markiranje zdravstvenog odgoja!

Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)
Ilustracija (M. MIJOŠEK/arhiva)

Katolička crkva priprema široku akciju protiv uvođenja predmeta zdravstvenog odgoja u škole i od roditelja traži da sabotiraju taj dio nastave, prenosi Tportal. Tvrdi se da "u cijelom nizu župa i dekanata svećenici i biskupi okupljaju vjernike" i savjetuju da čak i po cijenu neopravdanih sati odvedu djecu kućama za vrijeme zdravstvenog odgoja, koji je po njima "antihrvatski i antikatolički".

Ofenziva Crkve nastupila je nakon poraza u slučaju Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a u ovom slučaju biskupi navodno ne namjeravaju popustiti: smatraju da po Ustavu svaki roditelj ima pravo odlučiti o odgoju svoje djece, a posebno im smeta tzv. četvrti modul zdravstvenog odgoja, u sklopu kojega se uči i o seksualnosti. Očajni su i zato što se ministar prosvjete Željko Jovanović tri puta oglušio na njihove pozive za sastanak.

Priprema se potpisivanje peticije po školama, a po svemu sudeći i prosvjedi. U ime Crkve istupio je studentski kapelan Damir Stojić i objasnio da Jovanovićev program ne radi razliku između roda i spola, a posebno mu smeta definicija da masturbacija nije štetna - kaže da su "osobe koje to kompulzivno rade duboko poremećene", iako, istinu za volju, u zdravstvenom odgoju nigdje ne piše da "kompulzivna masturbacija" nije štetna.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović nema namjeru odustati od uvođenja ovog programa, a u prošlotjednoj izjavi za Tportal rekao je da je upravo zdravstveni odgoj njegov najbolji potez u prvoj godini mandata.

"Svatko tko pokušava djeci zabraniti pohađanje zdravstvenog odgoja krši prava te iste djece", kazao je Jovanović.

Među protivnicima uvođenja novog predmeta nalazi se i poznati TV-voditelj Robert Knjaz, koji je sudjelovao u ne previše posjećenim "prosvjedima igračaka" u dvadesetak hrvatskih gradova. Knjaza smo zamolili da pojasni svoj stav, na što nam je priznao da program protiv kojeg je prosvjedovao ipak nije ni pročitao.

"Ma da, jasno je da djeca s jedne strane u školi trebaju naučiti neke stvari, pa i o vlastitom tijelu, bolje ondje nego na ulici, no smeta mi da se ni o čemu ne pita roditelje. Pa ne pita se ni profesore! Čini mi se da se programi rade tako da nekome padne na pamet, a onda angažira svoga frenda da posao provede. A mi bismo samo trebali klimati glavom", kaže Knjaz.

"Evo, mene nitko ništa nije pitao, a imam dvoje djece i još jedno na putu. Općenito nisam previše zadovoljan školstvom, izgleda da sve ostaje isto, a samo se ministri mijenjaju", mudro će Knjaz. (D. P./Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter