Biskupi: Četvrti modul iskrivljuje istinu o čovjeku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije (HBK), hrvatski biskupi su u izjavi za javnost danas poručili da Crkva nije protiv zdravstvenog odgoja, već ne želi i ne može odustati od istine o čovjeku, njegovoj spolnosti, braku i obitelji, koja se u četvrtom modulu iskrivljuje i ne prikazuje cjelovito.

Podsjećaju da su mjesecima tražili dijalog s Vladom, posebice nakon uvođenja zdravstvenog odgoja u škole, podržavajući opravdane zahtjeve roditelja da odgajaju djecu u skladu s vlastitim svjetonazorom, ali da su potom bili izloženi valu komunikacijskog nasilja, sve do izvrgavanja ruglu najvećih kršćanskih svetinja.

"Budući da pri uvođenju zdravstvenog odgoja nije bila poštivana uobičajena procedura te se potpuno isključilo roditelje, biskupi su smatrali i smatraju svojom dužnošću podržati opravdane zahtjeve roditelja na odgoj djece u skladu s vlastitim svjetonazorom. Taj jasno očitovani stav biskupa izazvao je u javnosti protucrkveno djelovanje na više razina. Puna dva mjeseca Katolička crkva, njezini pastiri i vjernici, kao i vjernici drugih vjerskih zajednica, izloženi su medijskom podcjenjivanju vlastitih stavova te pravom valu netrpeljivosti i komunikacijskog nasilja, sve do izvrgavanja ruglu najvećih kršćanskih svetinja", navodi u izjavi HBK.

Biskupi ističu i da smatraju da je neprimjereno demokratskom duhu da roditelji, kao građani i vjernici, zbog iznošenja svoga uvjerenja i traženja svojih prava budu izvrgnuti nesnošljivosti i diskriminaciji.

"Sudbinu roditelja dijelimo i mi kao pastiri Crkve, kojima je dužnost poučavati i podržavati vjernike, ali i sve osobe dobre volje, od zastranjenja zaodjevenih u lijepe riječi navodnog napretka i znanosti", poručili su biskupi.

"Zabrinuti zbog instrumentalizacije škole kao institucije i zauzeti za dostojanstvo djece, prosvjetnih radnika i budućnost hrvatskoga društva, podržavamo roditelje u njihovim ustavnim pravima i opravdanim zahtjevima. Nadamo se da će Vlada naći vremena i načina da o tomu razgovara sa svim zainteresiranim stranama", naglasili su iz HBK i izrazili spremnost na dijalog o tim i svim drugim spornim pitanjima koja opterećuju međusobne odnose u cilju općeg dobra u našem društvu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter