Biskup Srakic traži ocitivanje premijera o vjeronauku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odnosi Crkve i Vlade nisu idealni, a jedini zasad poznati razlog pogoršanja odnosa je organizacija nastave vjeronauka kako ju je ovoga tjedna predložio ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic, a prema kojoj bi vjeronauk bio prvog ili posljednjeg nastavnog sata.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije nadbiskup Marin Srakic traži ocitovanje predsjednika Vlade Zorana Milanovica o toj preporuci ministra Jovanovica. Srakic u pismu upucenom na Veliki petak prigovara zbog više kršenja ugovora Republike Hrvatske s Vatikanom, ali i zbog toga što je preporuka odaslana javnosti na Jovanovicevoj konferenciji za novinare bez ikakvih prethodnih konzultacija s HBK-om koji je sunadležan za nastavu vjeronauka.

Srakic navodi da je preporuka o izvodenju nastave vjeronauka protivna pravnom statusu vjeronauka jer je ugovorom izmedu Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na podrucju odgoja i kulture definirano da se vjeronauk izvodi pod istim uvjetima kao i ostali obvezni predmeti.



HBK pozdravlja dobru namjeru, odnosno pronalaženje najboljeg rješenja za ucenike koji ne pohadaju vjeronauk, "ipak smatramo ovakav prijedlog diskriminirajucim s obzirom na 85 posto roditelja i ucenika koji upisuju vjeronauk. Istodobno, smatramo preporuku, s predloženim rješenjima, suprotnom navedenim zakonodavnim aktima", stoji u pismu Srakica Milanovicu.

Da odnosi Crkve i Vlade doista nisu najbolji itekako se vidi na samom kraju Srakiceva pisma. Naime, preporuka, baš kao i do sada usmeno izrecena ocitovanja o vjeronauku u školi, "kao i ocitovanja još nekih visoko pozicioniranih djelatnika Ministarstva, na koja nismo željeli odgovarati istim nacinom, Hrvatsku biskupsku konferenciju primoravaju na daljnja razmišljanja i korake koje ce u buducnosti, cini se, morati uciniti".

Pismo je dostavljeno i resornom ministru Jovanovicu, apostolskom nunciju Mariju Robertu Cassariju, predsjedniku Biskupske komisije HBK-a za odnose s državom kardinalu Josipu Bozanicu, predsjedniku Vijeca HBK-a za katehezaciju ?uri Hranicu i predsjedniku Vladine Komisije za odnose s vjerskim zajednicama i ministru pravosuda Orsatu Miljenicu.

O pismu se za Novi list ocitovao prozvani ministar Jovanovic. Ustvrdio je da je dužnost ministra da se brine o svim ucenicima. Buduci da roditelji vec godinama upozoravaju da su djeca u vrijeme vjeronauka po hodnicima, dao je preporuku da nitko ne bi bio oštecen. Ministar je podsjetio i da je takvu preporuku školama od ministarstva još 2010. godine tražila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavic.

- Da su bar malo korektni i misle na djecu, moju preporuku bi trebali pohvaliti i podržati, a ne polemizirati. Pogotovo ne prijetiti, kao u zadnjoj recenici, odgovara Jovanovic.

Zoran Milanovic ovog je tjedna osobno zajamcio Crkvi da, dok je on premijer, nece biti izmjena ugovora s Vatikanom, ali i najavio slanje državne revizije koja bi kontrolirala kako Crkva troši novac koji dobije od države.


Podijeli: Facebook Twiter