Biskup proglašen krivim za prikrivanje pedofilije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki biskup William Lynn proglašen je u petak u Philadephiji (Pennsylvania) krivim za prikrivanje svecenika pedofila i time postao najviši dužnosnik u Katolickoj crkvi u SAD-u osuden za takav slucaj.

Mons. Lynn (61) nakon desetotjednog sudenja proglašen je krivim za ugrožavanje djece. Može biti kažnjen s tri i pol do sedam godina zatvora, navodi ministarstvo pravosuda. Presuda ce se donijeti 13. kolovoza.

Sutkinja Teresa Sarmina naložila je njegovo pritvaranje do izricanja presude, usprkos protivljenju obrane.

- Razocaran je presudom, ali je i razumije jer priznaje da su ti mladi ljudi bili žrtve agresije, rekao je njegov odvjetnik Thomas Bergstrom.

Lynn, koji je bio zadužen za osoblje philadelphijske biskupije, optužen je da je prikrivao spolno zlostavljanje i da nije ucinio ništa da bi barem dvojicu svecenika udaljio s dužnosti na kojima su dolazili u dodir s malodobnom djecom.

Presuda o Lynnovoj krivnji dionesena je tjedan dana nakon objave izvješca u kojem se navodi da velik broj vjernika i dalje misli da se u vrhu Katolicke crkve dogadaju slucajevi spolnog zlostavljanja i da ih biskupi prikrivaju.

U tom dokumentu, koji je objavila Americka biskupska konferencija, stoji da je u posljednjih deset godina ostvaren osjetan napredak u borbi protiv pedofilije, ali se istice da još puno toga treba uciniti.



Sandusky proglašen krivim po 45 tocaka optužnice

Bivši trener momcadi americkog nogometa na sveucilištu Penn State (americka savezna država Pennsylvania) Jerry Sandusky, kojemu se sudilo za spolno zlostavljanje djece, u petak je na americkom sudu proglašen krivim po 45 od 48 tocaka optužnice, pišu americki mediji.

Afera je zgrozila Sjedinjene Države i naštetila ugledu poznatog sveucilišta. Nakon sudenja na sudu u Bellefonteu u Pennsylvaniji policija je 68-godišnjeg okrivljenika odvela u lisicinama, prikazala je televizija.

Sandusky je optužen da je tijekom cetrnaest godina, izmedu 1994. i 2008., spolno zlostavljao najmanje desetoricu djecaka, cak i svog posvojenog sina, medu kojima su neki bili vrlo mladi.

Bivši trener je izradio program namijenjen djeci iz siromašnijih obitelji i tako je vrbovao svoje žrtve. Zlostavljani djecaci, danas vecinom odrasli ljudi, tijekom sudenja su svjedocili da ih je trener, koji je za mnoge bio drugi otac, dirao, pa i silovao.

Sandusky tijekom sudenja nije pokazivao nimalo osjecaja. Prijeti mu skupna kazna od 156 godina zatvora.


Podijeli: Facebook Twiter