Biskup Milovan smijenio kancelara Jakovljevica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kancelar Porecke i pulske biskupije mr. Ilija Jakovljevic u cetvrtak je smijenjen! Informacija je to koju je Glasu Istre potvrdio neslužbeni, ali pouzdani izvor.

Glas Istre nema službenih saznanja o razlogu ove neocekivane smjene, no ne treba biti odvec promocuran da bi se zakljucilo da je Jakovljevica došla "glave" nedavna pazinska odluka cjelokupnog istarskog svecenstva da svu zemlju koju je ta biskupija posjedovala u Dajli, a nakon što je prema njoj šapu pružio benediktinski samostan iz Praglie i za to dobio Papin blagoslov, vrati Republici Hrvatskoj, kao ni njegove poprilicno oštre izjave za medije, u kojima nije nikoga štedio.

Ono što je, medutim, kod ove smjene zanimljivo jest da kancelare ne smjenjuju ni Hrvatska biskupska konferencija ni Sveta Stolica, vec iskljucivo njihovi maticni biskupi. Drugim rijecima, kako tvrde dobro upuceni izvori, svoju dojucerašnju desnu ruku smijenio je osobno biskup Ivan Milovan.

Zbog njihove bliskosti ovaj Milovanov potez jako cudi pa naši izvori zakljucuju da je ocito na to bio prisiljen. S druge strane, biskup se vec jednom - i to nedavno, nakon oštre reakcije Pape na bunt Porecke i pulske biskupije zbog benediktinskih pretenzija na Dajlu - ogradio od Jakovljevicevih izjava, kako je tada rekao, "ako su negdje uvredljive za Svetu Stolicu".

Dobro upuceni u crkvenu hijerarhiju i njeno funkcioniranje, pak, vec spekuliraju o tome da se zbog slucaja "Dajla" biskupu Milovanu opasno trese stolica, pa je možda Jakovljeviceva smjena samo pokušaj da se Milovan iskupi i ostane do redovne mirovine, još cetiri godine, u fotelji biskupa.

Zanimljivo je i to da je mr. Jakovljevic, inace najmladi hrvatski kancelar, vec drugi kancelar kojeg je biskup Milovan smijenio. Prvi je bio mr. Lino Zohil, nekadašnji glavni ekonom Porecke i pulske biskupije, koji se takoder povezuje sa slucajem "Dajla", jer je navodno i on sudjelovao u procesu povrata te imovine Crkvi krajem 90-ih godina, kao i u daljnjoj prodaji tog zemljišta raznim fizickim i pravnim osobama.

Ni do koga u Poreckoj i pulskoj biskupiji, pa ni do samog dojucerašnjeg kancelara, u cetvrtak nismo uspjeli doci. Saznajemo tek da se Jakovljevic "morao" privremeno i fizicki udaljiti iz Biskupije pa do daljnjega koristi godišnji odmor. Njegovo je mjesto kao vršitelj dužnosti preuzeo generalni vikar Marijan Kancijanic. (Dražen DOBRILA)


Podijeli: Facebook Twiter