Biskup Milovan je pokazao iznimnu hrabrost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako komentirate novonastalu situaciju, posebno u odnosu na vatikansko priopcenje?

- Ocekivana je bila reakcija Vatikana i ne iznenaduje me, ali i dalje cvrsto stojim na tome da se ne radi iskljucivo o crkvenom pitanju, nego se radi o pitanju svjetovne vlasti par excellence. Prema tome, moja je dužnost bila promptno reagirati, kao što sam 90-ih godina upozoravao na senzibilnost svih odluka što se ticu pitanja Istre, a pogotovo Zone B.

Dakle, Vatikan sigurno nece promijeniti svoje stajalište i potpuno je jasno da nije za ocekivati kompromis, a kamoli popuštanje. Moramo ostati principijelni i zaštititi koliko nacionalne, toliko i naše istarske interese.

Kajin je izjavio jucer da nitko u ovom slucaju nije u pravu - ni vi, ni papa, ni biskupija? Tko je onda u pravu?

- Opcepoznato je da je uvijek i samo gospodin Kajin u pravu pa je, naravno, to i u ovome slucaju.

Ceste su izjave u medijima da se politika - i nacionalna, i regionalna - zaletjela glede Osimskih sporazuma što, po njima, dovodi katolike u zabludu. Slažete li se s time?

- Ovdje se radi o mogucem presedanu još jednog obeštecenja Crkve i to upravo onih koji su vec obešteceni upravo temeljem Osimskih sporazuma. Prema tome, onaj koji ne razumije da se ovdje sve tice i Osimskih sporazuma, bolje da se ne bavi politikom, a kamoli pravnom analizom cijelog slucaja.

Stojite li i dalje uz biskupa Milovana kao što ste izjavili prvi dan?

- Biskup Ivan Milovan je u cijelom ovom slucaju iskazao za mene potpuno neocekivanu osobnu ljudsku hrabrost, veliku principijelnost i zaštitu vitalnih interesa i Hrvatske i Istre i ima moje najdublje poštovanje za sve što je to ucinio.


Podijeli: Facebook Twiter