Biskup Milovan ipak popustio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz dobro obaviještenih svecenickih krugova saznali smo da je u cetvrtak poslijepodne u tajnosti u Pazinskom kolegiju održan sastanak izmedu poreckog i pulskog biskupa mons. Ivana Milovana, župnika u Dajli na odlasku Milivoja Korena i predstavnika apostolske nuncijature u Zagrebu u osobi tajnika nuncijature.

Svrha sastanka je bilo potpisivanje punomoci nuncijaturi da se u ime biskupije žali na odluku ministra pravosuda Dražena Bošnjakovica kojom je 10. kolovoza ponovno nacionalizirana imovina, a za što postoji rok do 15. rujna. Kako izgleda, ovime biskup pokušava udobrovoljiti Vatikan i spasiti se od smjene koja mu je najavljena od nuncija Roberta Casarija.

Doznajemo, medutim, da se biskup sad nalazi i pred naletom svecenika koji smatraju da ih se guralo u nepotreban sukob s Papom i kardinalom Bozanicem.

U pismo koje je 10. kolovoza Milovan poslao kardinalu Josipu Bozanicu biskup, piše: ''Danas (10. kolovoza) je objavljeno da je Ministarstvo pravosuda RH poništilo sve akte kojima je imovina bila dodijeljena župi Dajla te da se sva imovina vraca u vlasništvo Republike Hrvatske. Vjerujem da je predmet našeg spora s oo. benediktincima time završen. Nadam se da ce svi prihvatiti odluku R. Hrvatske i da ce time završiti ovaj spor koji je nanio veliku štetu cjelokupnoj Crkvi''. (D. Pi.)


Podijeli: Facebook Twiter