Biskup Ivan Milovan: Mirno spavam

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Nemam komentara, odgovorio nam je mons. Ivan Milovan, porecki i pulski biskup, kada smo ga u srijedu zamolili da nam ukratko komentira najnovije dogadaje vezane uz slucaj "Dajla", odnosno nagovještaj njegovog kraja službovanja u poreckoj i pulskoj biskupiji, a što mu je navodno osobno najavio apostolski nuncij Roberto Cassari.

Biskupa Milovana zatekli smo u srijedu poslije podne na rucku u pizzeriji Jupiter u društvu s vlasnikom Perom Tadicem, župnikom župe Veli Vrh Ivom Boricem i još dvojicom muškaraca. "Sve cu reci kada se stvar završi", dodao je Milovan.

Podsjetimo, biskup Milovan odbio je potpisati sporazum kojim se zemljište u Dajli kod Novigrada vraca talijanskim benediktincima, na što je pristao biskup Josip Bozanic kao clan Kardinalske komisije. Biskup Milovan i vecina svecenika u biskupiji, kao i kancelar Ilija Jakovljevic, usprotivili su se naredbi pape Benedikta XVI.

Njihovi javni istupi dodatno su uznemirili Vatikan te im je naredeno da ušute. Medutim, smatrajuci da talijanski benediktinci nemaju pravo na zemljište i da su obešteceni Osimskim sporazumima te zbog prijepora da Hrvatska nije trebala vratiti zemljište, odnosno obeštetiti nasljednike zemljišta talijanskih benediktinaca, za što se smatrala župa u Dajli, Milovan je predložio da se državi vrati zemljište.

Ministarstvo pravosuda donijelo je rješenje na osnovi kojeg ce se na nekretnine uknjižiti hrvatska država. Nakon rješenja Ministarstva pravosuda slucaj preuzima Državno odvjetništvo, koje ce poduzeti radnje da se imovina vrati u državno vlasništvo.

Podsjetimo da se radi o zemljištu velicine oko 400 hektara, od kojih je oko 50 posto zemljišta župa Dajla prodala, neka tvrtki Golf Istra Magica iz Buja.

Na pitanje kako podnosi ovu situaciju koja nije nimalo ugodna, biskup Milovan odgovorio nam je: "Mirno spavam". Nije nam želio potvrditi je li prije nekoliko dana bio u Zagrebu s kancelarom Jakovljevicem.

Biskupa Milovana pitali smo hoce li biti u Areni na koncertu 3. rujna koji organiziraju Talijanska unija, ambasada Republike Italije, Zajednica Talijana Pula, Pula Film Festival, Grad Pula i Istarska županija, kojem ce prisustvovati predsjednik Italije Giorgio Napolitano i predsjednik Ivo Josipovic, a on je odgovorio: "Nisam pozvan, nisam cuo".


Podijeli: Facebook Twiter