Biska golf Istra: Krce šumu i cekaju rasplet slucaja Dajla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec nekoliko dana u Fratarskoj šumi u Karigadoru, tocno preko puta kampa Park Umag, gdje bi trebao niknuti luksuzni golf resort Biska golf Istra investitora Golf Istra Magica u vlasništvu tvrtke Makro 5 iz Buja, u tijeku je pojacana sjeca stabala.

Kako smo doznali od suvlasnika tvrtke Makro 5 Zvonka Anderluha, pripremaju teren za otvaranje gradilišta jer se nadaju da ce se u iducih šest mjeseci razriješiti zavrzlama nastala prošle godine, kada je zbog afere Dajla, odnosno spora s povratom imovine talijanskim benediktincima, na njihove nekretnine upisana zabilježba.

Zemljište koje su kupili 2006., a radi se o 76 hektara bez ikakvih teretnih zabilježbi, postalo je preko noci problematicno i vraceno je odlukom Ministarstva pravosuda Republici Hrvatskoj.



Odobrenje za sjecu

Anderluh istice da su takvim razvojem dogadaja jako ošteceni jer su se našli u apsurdnoj situaciji. Vec lani na proljece bili su spremni na pocetak gradnje tog, kako je rekao, jedinstvenog projekta u zemlji koji bi k tome bio i energetski potpuno neovisan.

- Na ulazu u buduci golf resort na prostoru od 1,5 hektara cistimo teren, što radimo na temelju odobrenja za sjecu stabala. Ondje ce biti parkiralište i golf kuca, koja ce se prva poceti graditi. Ocekujemo da bi se do ljeta riješio problem s državom, tj. nadamo se da ce naš predmet nova Vlada uskoro staviti na dnevni red. Nadamo se pameti.

Kada bi se to do lipnja razriješilo, bili bismo vrlo zadovoljni jer smo se zadnjih mjeseci dosta angažirali na sve strane - bilo je pisama, požurnica i tužbi. Vec dvije godine imamo sve pravomocne lokacijske dozvole i kompletiranu projektnu dokumentaciju, a zbog svega što se dogodilo, morali smo tražiti produžetak njihove valjanosti na još dvije godine.

Ocekujemo potvrde na glavne projekte pa se stoga u meduvremenu pripremamo za pocetak realizacije, objasnio je Anderluh.



Radi se o golf igralištu s 18 rupa te brojnim pratecim smještajnim i ostalim sadržajima, kao što su golf kuca, 80 vila i hotel koji bi se trebao dovršiti u drugoj fazi. Projekt je sveukupno težak 115 milijuna eura.

Kako smo pisali, investitor je projekt predstavio krajem 2010., kada je najavljeno - ne sluteci tada da ce biti problema u realizaciji - da bi golferi trebali na terenima u Fratarskoj šumi igrati do kraja studenog 2012. Da sve ide po planu, ukazivala je pravomocnost lokacijske dozvole te su raspisani medunarodni natjecaji za izvodace radova i dobavljace opreme.

Makro 5 je investiciju pokrenuo nakon što je sa zagrebackim odvjetnikom Brankom Škaricom ugovorio kupnju i uplatio mu predujam za tvrtku Golf Istra Magica s pripadajucim zemljištem u temeljnom kapitalu (koju je osnovala i odvjetniku prodala Župa Dajla) u veljaci 2006.

Naknadne zabilježbe nad nekretninama

Kupili su tada cisto zemljište (o cemu svjedoce javni dokumenti i zemljišne knjige), da bi iste godine, ali tek u rujnu, bila upisana zabilježba, što se otkrilo lanjskim sporom kada su benediktinci tražili povrat svih nekretnina, medu kojima i Fratarske šume. Zabilježba nosi datum 29. lipnja 2006.!

U vrijeme izbijanja afere celnici firme Makro 5 isticali su da ovakva klima prepuna kontradikcija nije dobra ni produktivna za razvijanje inicijative i promicanja ulaganja u Hrvatsku. Pokrenuta je stoga na Opcinskom sudu u Bujama tužba protiv Župe Dajla i uzurpiranja zemljišta koje je prodano prije šest godina za potrebe izgradnje golf terena.

Prvo rocište trebalo je biti lanjskog 19. listopada, a trenutno, kako doznajemo, taj se spis nalazi na Županijskom sudu u Puli zbog žalbe.

Usporedo s tim u problemima se našla i Opcina Brtonigla, na cijem se teritoriju nalazi Fratarska šuma. Kada je afera Dajla izbila, realizacija projekta Biska golf Istra iz sigurne pretvorila se u vrlo neizvjesnu. Poboljšanje osjetljive krvne slike brtoniškog proracuna ocekivalo se s cetiri do pet milijuna kuna prihoda od komunalnog doprinosa, koliko su trebali dobiti u prvoj fazi pocetka gradnje.

Bio je to lani veliki šok za budžet, a bit ce još više i ove, ako do toga ne dode, jer Opcina i dalje racuna na taj novac.

- Zabilježba je velika kocnica i rizik za banke i investitore pa se nadamo da ce uskoro biti izbrisana. Vjerujemo da ce to riješiti država ili Vatikan, ne bi li projekt, za našu opcinu jako važan, mogao ici dalje, rekao je nacelnik Brtonigle Doriano Labinjan.


Podijeli: Facebook Twiter