Bišićevi "Coki, kunji i gajete" u pazinskom Kaštelu

S otvorenja izložbe (M. RIMANIĆ)
S otvorenja izložbe (M. RIMANIĆ)

"Coki, kunji i gajete" naziv je izložbe skulptura koje je u Rotondi pazinskog Kaštela izložio rapski kipar Vedran Bišić.

"Coke"- panjeve, "kunje"- klinove i "gajete"-barke Bišić ne oblikuje iz materijala, u ovom slučaju drva, već dorađuje, intervenira na predmetima na kojima su prije njega trag ostavili priroda, more, valovi i "kalafati" - graditelji "gajeta".

Svojim postupcima on hrastu crniki daje treći život, rekla je predstavljajući izložbu Marija Ivetić, povjesničarka umjetnosti koja već duže vrijeme prati Bišićev rad.

Bišić je izložbu obogatio i "kravatama", zapravo dijelovima oplate "gajeta" na kojima su tragove, kao svjedočanstvo postojanja, ostavili brodari i ribari koji su ih koristili. Teški izlizani lanci i raščupani grubi debeli konopi na "kravatama" nijemi su svjedoci teškog života ribara i mornara, među njima i autorova oca, a svima njima, znanima i neznanima, skulptor izraženog i osebujnog senzibiliteta posvetio je ovu izložbu.

Promišljajući životne priče svojih otočana, ribara i mornara Bišić je materijalne ostatke njihovog životnog djelovanja sveo na čistu formu, volumen, zatvoren i potpun, koji postaje znak, spoja vremena i simbol trajanja, napisala je u predgovoru kataloga Jasana Rodin.

"Sugestivne i ambijentalno prepoznatljive skulpture svojom jednostavnošću ne podražavaju vanjski svijet, svojom tišinom i simbolikom tek upućuju na ravnotežu života u suglasju s prirodom, snažnim stablom crnike koje je u svoju strukturu ugradilo istinu života".

Izložba "Coki, kunji i gajete" može se razgledati do 25. rujna. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter