Biser u kruni čakavskog pjesništva

Pokretač manifestacije "Verši na šterni" Drago Orlić s čakavskim pjesnicima (M. RIMANIĆ)
Pokretač manifestacije "Verši na šterni" Drago Orlić s čakavskim pjesnicima (M. RIMANIĆ)

U Istarskoj sabornici, u nazočnosti velikog broja posjetitelja i čakavskih pjesnika, predstavljena je zbirka, zapravo pjesnička panorama "Verši na šterni 1994.-2013."

To je, kako je istaknula dr. sc. Irides Zović, ravnateljica porečke Gradske knjižnice, svojevrstan pregled i jubilarno izdanje omiljenih Verši, koji se već dva desetljeća održavaju na baroknoj Batistelinoj šterni u Vižinadi, vrelu nadahnuća koje besidama ispunjavaju srca ljudi. Na toj šterni okupljaju se čakavski pjesnici i ljubitelje lijepe riječi.

Veliki doprinos čakavskoj poeziji

- Koliko je ovaj pjesnički miting bio i ostao dobrodošao, svjedoče činjenice da je u dvadeset godina tiskano ukupno 1.112  pjesama 142 autora čakavskog govornog područja Istre, Kvarnera, Hrvatskog primorja Dalmacije i dijaspore, rekla je dr. sc. Zović i dodala da je u zbirci "Verši na šterni 1994.-2013." tiskano 188 pjesama iz pera 93 pjesnika po izboru dr. sc. Borisa Domagoja Biletića.

Nadia Štifanić Dobrilović, zamjenica porečkog gradonačelnika, naglasila je da ova zbirka sadrži impresivan broj pjesama, a  impresivan je i broj pjesnika okupljenih u Sabornici te je stoga sve to veliki doprinos čakavskoj poeziji.

- Ova je zbirka velika vrijednost ponajprije zbog bilježenja pjesničkih misli, ali i zbog očuvanja "naše beside", istakla je Štifanić Dobrilović.

Vladimir Torbica, županijski pročelnik za kulturu, zahvalio je svima koji sudjeluju i organiziraju "Verše na šterni", a ponajprije izbornicima.

- Ovogodišnji je izbornik imao težak, ali zahvalan i drag posao, rekao je Torbica i naglasio da je za "Verše", koji su se održali dva desetljeća ipak najzaslužniji čovjek koji ih je osmislio i pokrenuo, a to je Drago Orlić. Na njegovu ideju se kasnije nadograđivala kvaliteta sudionika. "U ova vremena koja nisu draga ni dobra uvijek je lijepo čuti domaću rič", poručio je Torbica.

Drago Orlić prisjetio se 1994. kada je održan prvi susret pjesnika u Vižinadi. Iza toga, rekao je, stoji banalan i politički razlog. Naime, Orlić je u to vrijeme bio direktor Narodnog sveučilišta u Poreču, a budući da su se "dogodile" nove općine imao je zadatak da za svaku novu općinu na Poreštini nađe neku kulturnu manifestaciju. Šterna u Vižinadi nadahnula ga je kao pozornica i tako su nastali Verši na šterni. Na sličan način nastala je i kiparska kolonija Montraker u Vrsaru. "I tako su te općine dobile svoje manifestacije", rekao je Orlić.

Izniman pjesnički događaj

- Svi čakavski krajevi imaju svoju poeziju, rekao je izbornik Biletić, a podsjetivši da je čakavski jezik najstariji hrvatski književni jezik kazao je: "Ponosni smo da naši autori već puna dva desetljeća u Vižinadi čitaju svoje čakavske stihove".

Rada na ovoj zbirci, Biletić se, kaže, nije prihvatio voljko, ali nije mogao odbiti susretljivu i ljubaznu ravnateljicu Zović u njenom naumu. Dodao je da ovo nije antologijski već panoramski izbor pjesama, koji događaj smješta u prostor i vrijeme.

- Treba se vratiti u vrijeme kad je to bilo, dakle 1994., kada je Čakavski sabor bio u nekom interregnumu u teškoj situaciji. Stoga su inicijative o kojima je govorio Orlić, dale dobre plodove, a dale su i veliki doprinos ikavici u Istri. Čitajući tih 1.112 pjesama pročitao sam i autore, posebno bih htio upozoriti kako nije broj objavljenih pjesama nečija vrijednost već kontekst, što je ponuđeno od tog pjesnika za tu manifestaciju. Nije bilo lako, ali dobili smo lijepu knjigu, rekao je Biletić.

Nakladnik zbirke je Gradska knjižnica Poreč, a pokrovitelji su Grad Poreč i Istarska županija - Upravni odjel za kulturu. Grafičko oblikovanje i likovno rješenje naslovnice potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, odnosno, njezini dizajneri Tina Erman i Aleksandar Živanov.

Nakon predstavljanje knjige tridesetak autora čitalo je svoje pjesme iz zbirke "Verši na šterni 1994.-2013.", a ovaj izniman pjesnički događaj i doživljaj upotpunila je ženska vokalna skupina Brajde iz Poreča. Nakon lijepe i zanimljive pjesničke večeri posjetitelji su imali prigode uživati u okusima Slatke Istre. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter