Birokracija usporava maslinik na Vodnjanskoj

Djelatnici pulske Šumarije planiraju očistiti ukupno 10,5 hektara zemljišta (M. ANGELINI)
Djelatnici pulske Šumarije planiraju očistiti ukupno 10,5 hektara zemljišta (M. ANGELINI)

Ovih je dana na opožarenom području borove šume s lijeve strane Vodnjanske ceste na potezu Pula - Vodnjan u tijeku saniranje terena koje obavljaju djelatnici pulske Šumarije te se planira očistiti ukupno 10,5 hektara zemljišta. U nastavku te zone, koja je lani također dijelom stradala u požaru, Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) planira podizanje maslinika koji će zauzeti ukupno 181 hektar državnog zemljišta.

No, zasad je sve zastalo na pripremama dokumentacije koje se u ovoj godini gotovo nisu pomaknule, kaže direktor AZRRI-ja Graciano Prekalj. Naime, mještani Galižane još su 2009. godine zatražili da se iz zone budućeg maslinika izuzme 30-ak hektara zemljišta na kojem se nalaze dvije jame, Foiba delle Piane i Val dell'Arno, kao i dio šume kako bi se to područje zaštitilo. Do poteškoća je došlo zbog problema s ocjenom procjene studije utjecaja na okoliš budući da kriteriji za njeno donošenje nisu predviđeni Prostornim planom Istarske županije pa je to AZRRI pokušao uskladiti na državnoj razini.

- Nažalost, ta procedura sporo ide. Više smo puta bili spremni početi sa sadnjom maslina na 20 do 30 hektara. Da je status riješen, mogli bismo čistiti zemljište i nešto raditi, no nemamo svu papirologiju, što je katastrofa jer poljoprivredna proizvodnja ne može početi zbog administrativnih zapreka, rekao je Prekalj. Dodao je da je ovakva sporost državnih institucija destimulirajuća za svakog poduzetnika.

AZRRI-jev maslinik nije jedini projekt na Vodnjanštini koji koči državna administracija, kaže gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović spomenuvši zonu Tison koja je u sličnoj situaciji. (Piše Petra LUKEŽ; snimio Manuel ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter