Birokracija koci obnovu Svetice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Opcina Ližnjan lani je u sijecnju od MORH-a dobila na upravljanje i korištenje vojni kompleks Svetica u Šišanu, koja je sa svojim objektima, prirodom i netaknutih 28 kilometara morske obale postala jedno od najvecih bogatstava opcine.

Medutim, godinu dana nakon primopredaje njeno se stavljanje u funkciju još uvijek sporo odvija. Najveci problem je upravo pitanje vlasništva zbog kojeg ni zainteresirane udruge gradana niti sama Opcina ne mogu razvijati projekte niti tražiti novac, objasnio nam je donacelnik Opcine Ližnjan Paolo Demarin.

- Prošle godine u kolovozu smo uputili poziv zainteresiranim gradanima i udrugama da nam se jave s idejama i projektima koji bi se mogli realizirati na Svetici i bilo je jako puno zainteresiranih. Nažalost, vecina toga je otpala zbog toga što su svi projekti bili dugorocni i njihovi su predlagatelji htjeli biti sigurni u njihovu realizaciju. Od tada smo poslali nekoliko dopisa i MORH-u da nam se Svetica, ili barem jedan njen dio koji i sada koristimo, prepiše, no to još uvijek nismo uspjeli postici, kaže Demarin.



Opcina je od ukupno 20 hektara vojnog kompleksa na korištenje dobila takozvanu ulaznu zonu koju cini recepcija, dvoetažna vojarna s podrumom i tavanom, hangar i popratni cvrsti objekti, dok je "ceona zona", koju cini niz fortifikacijskih objekata, ostala u rukama države.

Vojarna bi jednog dana trebala postati centar javne ustanove Svetica i sjedište mjesnih udruga gradana, koji su do sada volonterski više puta uredili okoliš, ofarbali unutrašnje prostorije vojarne, uredili kuhinju i popravili sve potrebne instalacije. Za sada su mjesto u glavnoj zgradi našli samo clanovi tamošnjeg lovackog društva koji ciste i održavaju više od dva hektara površine na Svetici, a ureduje se i jedna veca prostorija na drugom katu u kojoj ce korisnici moci održavati sastanke.

- Trenutacno je u Šišanu u osnivanju udruga Magram, koja bi jednog dana trebala biti krovna udruga na tom podrucju i upravljati njime. Bez obzira na sve, na Svetici se vec godinama održavaju razne manifestacije za koje Opcina uvijek daje suglasnost, od raznih partyja do okupljanja bikera, no to je tek manji dio onoga što bi moglo biti realizirano kada bi Opcina bila pravi vlasnik tog kompleksa, kazao je Demarin.

Dodaje da ni Opcina ni MORH nemaju nikakve interese koji bi kocili razvoj Svetice, vec se jednostavno radi o birokraciji i sporom donošenju odluka državnog vrha, što je uvijek slucaj s državnom imovinom. Svetica ili Cuvarica Kvarnera, kako je mnogi nazivaju, i dalje u planovima ostaje mjesto društvene namjene s naglaskom na rekreaciju, ekologiju i edukaciju. (Piše Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter