Birokracija guši otvaranje kamper-odmorišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska nema niti jedno registrirano kamper-odmorište usprkos sve vecoj potražnji za takvim tipom turisticke ponude za vlasnike kampera, odnosno autodomova, dok ih je širom Europe oko šest tisuca. Stoga je novoosnovana Udruga ruralnih kamper-odmorišta (URKO) sa sjedištem u Porecu potaknula inicijativu za otvaranje takvih objekata, a za pomoc se proteklog tjedna obratila Ministarstvu zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog planiranja.

Kako saznajemo iz spomenute udruge, s ministricom Marinom Matulovic Dropulic sastali su se predsjednik udruge Boris Mrakovcic, direktorica ureda udruge Zdenka Kocijancic te savjetnik Jerko Sladoljev. Potonji nam je kazao da su predstavnici URKO-a upoznali ministricu s problemima s kojima se susrecu oni koji žele otvoriti kamper-odmorišta, a to su dobivanje lokacijskih dozvola, poteškoce u kontaktu s lokalnom samoupravom te nedostatak informacija potrebnih novim poduzetnicima u proceduri otvaranja kamper-odmorišta.

- Hrvatske nema u specijalnim vodicima za autodomove, a sve vecu potražnju ne prati adekvatna ponuda koja bi zadovoljila sve vece potrebe vlasnika kampera. Stoga mnogi kampiraju na divlje i ne placaju boravišnu pristojbu. Kada bismo osposobili te nove "luke za autodomove", vec sljedece godine, uz adekvatnu medijsku aktivnost, mogli bismo racunati na prihvat pedesetak tisuca novih potrošaca s kamperima koji dosad nisu nikad boravili u Hrvatskoj. S obzirom na sve cešce poteškoce u komunikaciji s nadležnim službama, a nerijetko i nepotrebne administracijske prepreke, vecina zainteresiranih i novih poduzetnika koji žele otvoriti kamper-odmorišta gubi inicijativu i volju, kaže Sladojev.

Ministrica je predstavnicima udruge rekla da se svi clanovi udruge ubuduce za svaki konkretan slucaj mogu obratiti Ministarstvu za pomoc i pojašnjenja u vezi s prikupljanjem dokumentacije. Istaknula je i da, po sadašnjem zakonu, postoji i legalna mogucnost otvaranja kamper-odmorišta do sedam parcela u domacinstvima, što bi posebno pogodovalo agroturizmima, koji pored toga imaju mogucnost prodaje i svojih lokalnih proizvoda.Kako saznajemo od Sladoljeva, vec sljedece godine ocekuje se otvaranje cetiri do pet kamper-odmorišta, i to u Istri, a koji ce biti prvi takvi objekti u Hrvatskoj.


Podijeli: Facebook Twiter