Biraju se Muškatiri od Momjana za 2015.

Krštenje mošta (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Krštenje mošta (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Glavna proslava Martinja u Momjanu ove se godine održava u subotu i nedjelju. U subotu održava se međunarodni susret proizvođača muškata u suradnji s Europskom mrežom destinacija okusa koja promovira manje poznate destinacije.

Osim prezentacije i međusobne razmjene iskustva, očekuje se da Udruga izglasa odluku o proglašenju Momjana Europskom prijestolnicom muškata, upravo zbog posebnosti momjanskog područja gdje na manjem području stoljećima uspijeva zasebna sorta grožđa momjanski muškat ili moscato di Momiano, koja rješenjem Ministarstva poljoprivrede od 20. srpnja nosi oznaku izvornosti.

Ove se godine u Momjanu, za sada samo privremeno u vrijeme trajanja proslave, otvara i "Kuća muškata" u sjedištu Zajednice Talijana. Svoja će vrata posjetiteljima otvoriti u subotu u 15 sati. U prizemlju će se nalaziti međunarodna Vetrina muškata na kojoj će biti izloženi muškati iz Italije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske. Na prvom katu Kuće muškata nalazit će se sajam autohtonih proizvoda, dok je na drugom katu "Sala vino momilianum" gdje će se posebno predstaviti momjanski muškati s lokalne vinske ceste.

Kuća muškata bit će otvorena i u nedjelju, 15. studenog, do 20 sati, a posjetitelji će moći degustirati sva vina s međunarodne Vetrine muškata koje mogu ocjenjivati na posebno pripremljenim listićima. U nedjelju u večernjim satima najbolje ocijenjenim proizvođačima bit će dodijeljene titule "Muškatira od Momjana za 2015. godinu".

Slatki muškat show u suradnji sa slastičarnicom Villom Soši počinje u Kući muškata u 17 sati, od kada će posjetitelji moći uz muškate kušati i posebno pripremljene slastice, premaze i kreme pripremljene s momjanskim muškatom. Večernji program u Domu kulture rezerviran je i u nedjelju za grupu Bukaleta. Organizatori ovogodišnje manifestacije su Mjesni odbor Momjan, Udruga proizvođača momjanskog muškata "Vino Momilianum", Zajednica Talijana Momjana i Turistička zajednica Buja, pod pokroviteljstvom Grada Buja i TZ-a Istarske županije. (Z. STRAHINJA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter