Birači još čekaju ispunjenje predizbornih obećanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Godinu dana nakon drugog kruga predsjedničkih izbora, održanih 11. siječnja 2015., obećanja Kolinde Grabar-Kitarović - koja je na njima pobijedila - još uvijek odzvanjaju hrvatskom političkom arenom. Zvučne najave o tome kako će se "dan i noć raditi za Hrvatsku", dovesti strani ekonomski stručnjaci, najugledniji svjetski političari i investitori te dokinuti društvena nepravda i podijeljenost nisu preživjele susret sa stvarnošću.

Dio javnosti, posebice birači Kolinde Grabar-Kitarović, dugo su očekivali da će se izvršiti barem najjednostavnija izborna obećanja, poput preseljenja ureda u Visoku ulicu, ali predsjednica ih je zanemarila već nakon nekoliko tjedana.

- Ne brine me što je predsjednica zaboravila na predizborna obećanja. Više me zabrinjavaju intervencije u Ustav, kakve smo vidjeli u izbornoj noći kada je "proglasila pobjednika", ili njezina fiksacija vojskom i oružjem. Posljednjih dana vidjeli smo predsjednicu kako u Americi puca i slika se s oružjem upravo u trenutku kada je Obama poduzeo snažnu akciju protiv naoružavanja stanovništva, komentira politički analitičar dr. Žarko Puhovski.

U pretkampanji, koja je otpočela u ljeto 2014. godine, te u službenoj izbornoj kampanji u prosincu lanjske godine i početkom siječnja 2015., čula su se doista bombastična obećanja. Jedno od prvih bilo je izrečeno u rujnu 2014. - kada je Kolinda Grabar-Kitarović najavila da će bez problema "Ugostiti Merkel i Obamu na Pantovčaku."

- Do kraja nije, naravno, ispunjeno niti jedno obećanje. Ali, prva godina mandata bila je uspješna. Definirana je drukčija vanjska politika, koja se zasniva na punom korištenju članstva u EU-u, na pozicijama srednjoeuropske države, ali i na utjecaju u regiji, smatra politolog Davor Gjenero. Obećanja o "bijegu s Balkana" - koje su posebno odjekivala u duelima s tadašnjim predsjednikom dr. Ivom Josipovićem - također su zaobiđena.

- Predsjednica se rugala Josipoviću kao "agentu regiona", dok je danas ponosna što je zovu "kraljicom Balkana". To su joj u prvom posjetu Berlinu jasno rekli - da se bavi Balkanom. Ona je više u regiji neko ikada, napominje Puhovski.

Na domaćem terenu, glavna poruka s predizbornih skupova bila je zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Vlade, koja nikada nije sazvana. Druga velika izborna duda-varalica bila je preseljenje Ureda predsjednika s Pantovčaka i smanjenje troškova. Ali, Ured predsjednice i dalje raspolaže s 41,1 milijun kuna kao što je raspolagao njezin prethodnik, dok se broj zaposlenih smanjio za dvoje.

Da nije prekršila izborno obećanje o "uredu za zviždače" u Predsjedničkim dvorima, te ekspresno otpustila Vesnu Balenović, broj "kadrova" na Pantovačaku ostao bi kao u doba Ive Josipovića.

- Nitko nije povjerovao u to da će predsjednica uvesti obavezni vojni rok. Njezina obećanja nemaju veze - izabrana je da "komunisti" ne bi nastavili obnašati vlast. Sve drugo je irelevantno, komentira Žarko Puhovski.

Obećane su i ekonomske mjere, iako je stručnom dijelu javnosti bilo razvidno da to nije u domenu rada i ustavnih ovlasti predsjednika Republike. Ipak, predsjednica Kolinda zajamčila je "definiranje plana i programa restrukturiranja i poboljšanja učinkovitosti državne uprave," koji još nitko nije vidio. Kolinda Grabar-Kitarović obećala je i "smanjenje javne potrošnje", "uspostavu likvidnosti u platnom prometu uvođenjem učinkovite financijske odgovornosti", "provođenje fiskalnih i parafiskalnih rasterećenja gospodarstva, poduzetnika, obrtnika i pojedinaca radi pokretanja novog investicijskog ciklusa," pa čak   i "smanjenje poreznih obaveza kroz jednostavniji porezni sustav". (D. GRAKALIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter