Bira se najljepša šterna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na svetvincentskoj šterni na placi u utorak je prigodnim programom najavljen pocetak akcije Neka moja Istra blista koja se ove godine provodi pod motom "Šterne naše stare - za vajk su nan ustale". Glavna tema ove prepoznatljive eko-akcije Turisticke zajednice Istarske županije bila je povod da se najavi na Svjetski dan voda.

Šterna, cisterna ili vodosprema znacajan je povijesno-graditeljski spomenik koji je u Istri cesto bio jedini izvor pitke vode te je atraktivna za turiste jer oni vecinom ne poznaju takav nacin cuvanja kišnice. Svaka šterna ima pricu, a svako njeno grlo predstavlja malo umjetnicko djelo sa zastavicom, na kojoj je urezana godina izrade, ili s pijetlom na vrhu. Cisterne su bile i ugodna odmorišta, mjesto susreta, pa i javne pozornice.

Direktor istarskog TZ-a Denis Ivoševic rekao je da su eko-akcije odlicna priprema za turisticku sezonu, posebno zbog njihovih hvalevrijednih rezultata. Pozvao je stoga sve lokalne TZ-ove da urede jednu od šterni na svom podrucju jer ce akcija završiti odabirom najljepše u Istri 21. lipnja.

- Najbitniji element projekta Neka moja Istra blista je ukljucivanje najmladih u akcije buduci da ih tako odmalena educiramo da jednog dana i sami budu nosioci ocuvanja naše prirode i baštine. Djeca su nam ove godine sama dizajnirala i izradila plakate i sve popratne materijale, na što smo posebno ponosni.

Uz uredenje šterni, pozivamo sve clanove lokalnih zajednica da i dalje nastave s uredenjem svojih okucnica, šetnica, parkova i svega ostalog što naš okoliš može uciniti ljepšim, rekao je Ivoševic.

Predstavljanje 17. eko-akcije održano je u Svetvincentu jer ima jednu od najljepših javnih šterni u Istri, izgradenu 1808., a u okolici place ima ih još cetiri.

Osim što se svake godine akcija održava pod drugim motom i s drugom temom, uvijek je popracena prepoznatljivim glazbenim spotom. Tako su mališani iz djecjeg vrtica Baloncic otpjevali kultni song eko-akcije "Šporkulja", nakon cega je Franci Blaškovic predstavio ovogodišnju pjesmu pod nazivom "Šterna". Tekst je i ovog puta napisala Arinka Šegando Blaškovic.

- Ekologija je jedina održiva ideologija i zato Arinka i ja svake godine skladanjem eko-songa podržavamo ovu akciju. Voda je kljuc života, a šterna ce danas-sutra postati ponovo onoliko važna koliko je bila i jucer zbog perverzija današnjeg kapitalizma i zagadenja pitke vode, rekao je Franci.


Podijeli: Facebook Twiter