Bira se najbolji teran i najveći tartuf

Tomislav Pahović i Iva Jeletić Prodan najavili su subotnji Festival terana i tartufa u Motovunu (Davor ŠIŠOVIĆ)
Tomislav Pahović i Iva Jeletić Prodan najavili su subotnji Festival terana i tartufa u Motovunu (Davor ŠIŠOVIĆ)

Koji će biti najbolji teran i čiji će biti najveći tartuf saznat će se ove subote na sedmom Festivalu terana i tartufa, koji će se od 12 do 20 sati održavati u velikom šatoru postavljenom na glavnom motovunskom trgu. Festival su na konferenciji za novinare predstavili motovunski načelnik Tomislav Pahović i direktorica motovunske Turističke zajednice Iva Jeletić Prodan. "Ova manifestacija, koja iz godine u godinu raste, nije samo promocija terana i tartufa kao posebnosti našeg kraja, već i naših vinara te proizvođača i prerađivača tartufa", istaknuo je Tomislav Pahović.

Sajamsko-izložbeno-degustacijski dio manifestacije otvara se za posjetitelje već u 12 sati, a u 14 će se upriličiti i svečano otvorenje uz prigodni program. U 15 sati vaganjem će se odabrati i proglasiti najveći ovosezonski bijeli tartuf, a u 19 sati će se proglasiti i najbolji teran prema glasovima publike. Kroz cijeli dan goste festivala zabavljat će kvartet Istria, a u 17 sati nastupit će Limena glazba iz Buja.

Na sajmu se predstavlja deset vinara, među kojima i motovunski vinari Fakin, Fachin, Bertoša, Benvenuti i Tomaz, i tri prerađivača tartufa - Miro tartufi iz Motovuna, Natura tartufi iz Buzeta i Zigante tartufi iz Buja. I drugi će izlagači predstaviti svoje proizvode s tartufima i teranom, među kojima ističemo čokolatine s tartufima, i kekse koji će se peći na licu mjesta. U gastronomskom dijelu festivala nudit će se tjestenine, tagliatelle i fuži, koje su umijesile članice motovunske Udruge umirovljenika, s umacima na bazi tartufa, te terana i divljači, koju je osigurala motovunska Lovačka udruga Fazan. Ukupno se na ovogodišnjem festivalu predstavlja 23 izlagača, što je, kako kaže načelnik Pahović, maksimalno koliko stane u veliki šator, a svojom se ponudom u svojim objektima u festival posredno uključuju i motovunski ugostitelji. Degustacijska čaša koštat će 40 kuna, ali uz nju treba kupiti i bonove u vrijednosti od 5 kuna za svaku pojedinu degustaciju. Za posjetitelje sajma važno je spomenuti i da svoje automobile mogu ostaviti na parkingu na Kanalu te za prijevoz do gornjeg groblja koristiti shuttle-bus. Prošlogodišnji Festival terana i tartufa pohodilo je oko pet tisuća posjetitelja, izvijestila je Iva Jeletić Prodan, pa se dobar posjet očekuje i ove subote. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter