Biokovo: Biciklist pao u provaliju, spasio ga HGSS

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makarska ekipa Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas je iz 30- metarske provalije na Biokovu pokraj ceste koja vodi do vrha Sv. Jure izvukla biciklista iz BiH .

Kako je javio pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić, nakon što je oko 11,20 sati biciklist iz BiH pao u 30- metarsku provaliju kraj ceste za Sv. Juru (1762 m) intervenirala je ekipa iz Makarske. Osmeročlana ekipa je vrlo brzo po dojavi pristupila mjestu nesreće, spustila se do unesrećenoga, medicinski ga zbrinula te ga izvukla iz provalije do ceste gdje su ga predali ekipi Hitne medicinske pomoći iz Makarske. Biciklist je zadobio ozljede glave i ramena.

Kako navodi Prizmić, to je još jedna u nizu intervencija koje HGSS odradi svakodnevo, a samo u posljednjih nekoliko dana spašeno je deset osoba, uglavnom trurista. Nedavno je HGSS Zadar spasio pet djevojčica s Anića Kuka, a spašavalo se i na Mosoru, Dinari, Medvednici i Velebitu.

I dok turistički djelatnici strepe od minusa upoređujući sezonu s prošlom, što se tiče HGSS-a i ova sezona će biti rekordna. Globalni trendovi drukčijeg turizma, sve većih aktivnosti na prostorima izvan naselja i prometnica, rezultiraju stalnim porastom nesreća i potraga, navodi Prizmić. Dodaje da se u odnosu na prošlu godinu već sada može govoriti o 25 posto više intervencija. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter