BioHoteli – novi trend u ekoturizmu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako ih u Hrvatskoj još nema Bio Hoteli su pravi hit u europskim zemljama. Prvi put pojavili su se u Austriji 2001. godine.

Trenutno ih je 63 unutar jedinstvenog hotelskog lanca BioHoteli, od cega u Njemackoj 35, sedamnaest u Austriji, pet u Švicarskoj, cetiri u Italiji i po jedan u Španjolskoj, Irskoj i Francuskoj. Obicno su smješteni u prirodi, u blizini skijališta, na planinskim proplancima, gdje se doista može uživati u cistoj i prekrasnoj prirodi.



Prepoznatljivi logo "Biohoteli", ispisan crvenim slovima na bijeloj pozadini sa zelenim listom, svojim gostima jamce bio (organsku) hranu. Vecina hotela upotrebljava i prirodnu kozmetiku, a mnogi od njih koriste alternativne izvore energije. Iskorištavaju kišnicu te prirodne izolacijske materijale, a i zidovi su im obojeni ekološkim bojama. Kako bi izbjegli elektromagnetsko zagadenje kreveti nemaju metalne dijelove, a i rucnici i posteljina izradeni su iskljucivo od prirodnih materijala.

Još jedna od zanimljivosti suradnja je takvih hotela s lokalnim ekopoljoprivrednicima. Jedan od austrijskih hotela mnoge proizvode nabavlja s polja udaljenih svega 20-30 km. Osim voca i povrca lokalni poljoprivrednici uzgajaju na ekološki nacin i stoku pa se u hotelu cesto mogu pronaci specijaliteti poput ovcjeg sira, janjetine, govedine i teletine. Cak je i obližnja pekarnica pokrenula bio/ekološku proizvodnju za potrebe takvih hotela.



Osoblje u kuhinji samostalno spravlja tjestenine, a jednom tjedno rade i domace pekmeze od sezonskog voca koje i prodaju oduševljenim gostima. Taj austrijski Bio Hotel nudi i namirnice bez glutena. Naime 5% gostiju dolazi im s nekim ogranicenjima glede prehrane pa nude hranu prilagodenu i dijabeticarima.

Vrlo je zanimljiv motiv pokretanja ovih hotela. Naime najcešce se vlasnici (obicno se radi o obiteljskim hotelima) na to odlucuju iz vlastitih uvjerenja, svjesni kvalitete ekoloških namirnica te njihove dobrobiti za zdravlje, jer to je doista ono najbolje što mogu ponuditi svojim gostima. Drugim rijecima vlastiti nacin življenja uspješno spajaju sa svojim poslom. Eko principe možete pronaci i u saunama, gdje se koriste organska etericna ulja i grancice svježe smreke.



Interes za Bio Hotele sve je veci što pokazuje i porast gostiju. Prosjecna cijena u austrijskom hotelu je oko 77 eura dnevno, no ponosni vlasnici smatraju da je upravo takav koncept definitivno dodana vrijednost turizmu, danas još nedovoljno prepoznata, no s vrlo izglednom buducnosti.


Podijeli: Facebook Twiter