Bio je to posjed Crljenice - rušenje nije rješenje!?

Piranski zaljev na dlanu
Piranski zaljev na dlanu

Kao što je i najavljeno, jučer je započelo rušenje napuštene i derutne zgrade na adresi Lošinjska 3 i 3A koja je prošle godine izgorjela u požaru. Zgrada je odmah tada zatvorena i osigurana na način da se onemogući pristup svim osobama jer je predstavlja opasnost za sigurnost i zdravlje ljudi, a sada je Grad odlučio da je došlo vrijeme da se u potpunosti i sruši.

Radovi će trajati dva tjedna

Radove izvoditi tvrtka TGT Adriatik d.o.o. iz Pule uz nadzor tvrtke Inženjeri Ohlinger i Partener d.o.o. iz Pule, a koordiniranje zaštite na radu tijekom izvođenja radova vršit će tvrtka Zaštita inženjering i konzalting d.o.o. iz Rovinja. Prema rješenju Grada Pule, uklonit će se ukupno sedam objekata i to dva veća koji su sve donedavno bili stambeni objekti, dok su svi ostali manji i pomoćni objekti, a srušit će se i vanjski roštilj i drvarnica. Planirano trajanje radova je dva tjedna.

Međutim, rušenje nije naišlo na odobravanje susjeda iz obližnje vile. Iako su prije godinu dana, kada je požar poharao ovu, tada neuseljenu zgradu u koju su zalazili neznani likovi, isticali kako je to za njih bio veliki problem na kojeg su ukazivali nadležnima, rušenje zgrade po njima, ipak im neće donijeti očekivani mir.

- Rušenje nije rješenje. Sve će srušiti, a mi ćemo ostati na vjetrometini. Žalosno je da se ruši ovaj objekt koji je ipak dio povijesne priče Pule. Ovo je bio posjed velebne obitelji Crljenica. Vidite grb na zidu! Molili smo stoga nadležne da nam puste tu stranu zida i obećali su da hoće. S druge strane, srušit će nam dio zajedničkih prostora koje nam je Grad prodao zajedno sa stanovima, ali je to navedeno samo u jednom, ali ne i u preostala dva ugovora pa nismo mogli dokazivati vlasništvo. I ova je naša vila bila pod zaštitom, ali su je skinuli kada su nam prodavali stanove i te pripadajuće zajedničke prostorije. Nas smo sada tu tri stanara, ali će nam te zajedničke prostore srušiti, a prije su nam ih prodali i povećali cijenu stana!, gotovo u dahu rekao nam je Silvano Ruba, čija žena Karmen u vili živi već 61 godinu i svjedok je događanja na ovim prostorima.

I treći stanar, Gracijano Dobrić, u ovoj je vili od 1979. godine. Niti on nije zadovoljan rušenjem obližnje zgrade. Kaže, ostavit će im ili smetlište ili parkiralište, a najgore će biti što to nitko poslije neće održavati pa će najvjerojatnije narasti trava, a miševi i zmije će se nakotiti, kao što to već imaju slučaj s obližnjeg Pragrandea. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter