Bio je dobar radnik u vinogradu Gospodnjem

Oproštaj od mons. Ivana Bartolića u župnoj crkvi u Lindaru (M. RIMANIĆ)
Oproštaj od mons. Ivana Bartolića u župnoj crkvi u Lindaru (M. RIMANIĆ)

Dan uoči blagdana Svih svetih župljani Linadra i Karojbe, ali i mnogih drugih istarskih župa oprostili su se od mons. Ivana Bartolića preminulog 29. listopada u Svećeničkom domu u Puli u 96. godini života i 71 godini svećeničke službe. Mons. Bartolić je unatoč godinama, do 2013. bio župnik u Lindaru u kojem je u župnoj crkvi Sv. Mohora i Fortunata održana misa zadušnica koju je u nazočnosti velikog broja svećenika i vjernika predvodio biskup Porečki i Pulski mons. Dražen Kutleša. U propovijedi pred lijesom mons. Bartolića biskup Kutleša je istako kako je pokojnik bio svećenik i odgojitelj u teškom vremenima za Crkvu u ovim krajevima, ali unatoč svemu bio je dobar radnik u vinogradu Gospodnjem. Upravo onakav kakvim su ga poglavari odgajali za svećeničku službu. Bio je ozbiljan, ugodan, društven, razuman, iskren, pobožan, valjan i radin, rekao je biskup Kutleša. Dodajući kako je mons. Bartolić u svojih 71 godina katoličkog svećeništva krstio na tisuće novorođene djece, ispovjedio na tisuće vjernika i pokajnika i sagom Duha svetoga, služeći Crkvi, održao na tisuće propovjedi. Sudjelovao je u odgoju budućih svećenika, a slavio je više od 26 tisuća Svetih misa i pričestio na desetke tisuća ljudi. "Sve je to radio kao poslušnik Božji s nadom u besmrtnost duše. Vjerujemo da je milosrdni Bog slugu svoga mons. Ivana pozvao k sebi da svu vječnost gleda lice Svevišnjega", rekao je biskup Kutleša. 

Od mons. Ivana Bartolića u Lindaru se u ime župljana oprostio Nikola Lovrnić koji je sa župnim zborom izveo "Himnu Lindara", koju je pokojni Bartolić skladao u svojoj 95. godini. Nakon mise u Lindaru povorka je krenula u Karojbu gdje je na groblju sv. Andrije, uz blagoslov biskupa u miru mons. Ivana Milovana, Bartolić pokopan.

Ivan Bartolić rođen je 27. svibnja 1921. u Karojbi, školovao se u Italiji i Sloveniji, a za svećenika je zaređen 26. svibnja 1945. u Pordenoneu. Najprije je upravljao župom sv. Ivan od Šterne, a od 1953. do 1962. obnašao je službe odgajatelja, prefekta i profesora glazbe u Pazinskom sjemeništu. Nakon toga bio je župnikom u Tinjanu, Bermu, Pazinu i naposljetku u Lindaru. U Lindaru, župi iz koje je otišao u mirovinu, bio je župnikom više od 30 godina, a za zasluge i doprinos u tom kraju nagrađen je 1999. Poveljom, a 2013. Plaketom Grada Pazina. Godine 1963. izabran je među kanonike Porečkog stolnog kaptola, a 1984. imenovan je monsignorom kapelanom Njegove Svetosti Ivana Pavla II. Mons. Bartolić se cijeloga života bavio glazbom, a godinama, autor je i najizvođenije mise na području Porečke i Pulske biskupije. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter