Bio Istra uskoro osniva svoje poduzeće

Vlasta Radoičić (Arhiva GI)
Vlasta Radoičić (Arhiva GI)

U petak navečer je u Poreču održana 16. godišnja skupština udruge proizvođača, prerađivača, prodavača i potrošača bioproizvoda Bio Istra. Dobrodošlicu svima zaželjela je predsjednica mr. sc. Vlasta Radoičić, nakon čega je zamjenica župana Istarske županije Giuseppina Rajko čestitala udruzi jubilej - 15 godina aktivnog rada i promicanja kako autohtonih i ekoloških proizvoda, tako i same regije. Sjednici je prisustvovalo 50-ak članova, a njenim radom vodila je predsjednica Radnog predsjedništva Sanja Kadum uz Korneliju Kenđer i Vlastu Radoičić.

S obzirom na novonajavljenu legislativu, ali i dosad učinjene propuste u radu udruge kao i nedorečenosti samog Statuta, na godišnjoj skupštini doneseno je nekoliko važnih odluka. Usvojen je prijedlog da se preimenuje ime udruge u BIO ISTRA Udruga za održivi razvoj, nakon što je ovaj termin vrlo dobro prihvaćen, a njime se obuhvaćaju svi zacrtani ciljevi rada i sama misija. Također, ime je kraće i jednostavnije za uporabu.

Usvojen je prijedlog odluke o ugradnji novog članka u postojeći statut kojim udruga smije osnivati druge pravne osobe, tj. odluka da za potrebe unaprjeđenja rada udruge i ostvarivanje njenih ciljeva i misije, smije osnivati i druge pravne osobe. Tako je odlučeno osnivanje poduzeća koje će se baviti komercijalnim projektima promocije i popularizacije udruge. Sukladno tome u kasnijem se dijelu skupštine izdefiniralo da će nakon inicijalne pripreme u roku od dva mjeseca radna grupa na čelu s Kornelijom Kenđer ishoditi svu potrebnu dokumentaciju za osnivanje jednostavnog trgovačkog društva.

Kako je obrazložila predsjednica udruge Vlasta Radoičić, ono će se baviti komercijalnim projektima za čije ostvarenje svaki dan Bio Istra ima sve više upita, a koji se kose s ciljevima razvoja civilnog društva i daljnjeg unapređenja položaja najosjetljivije karike u lancu održivosti - prirode, čija zaštita ne rezultira gomilanjem novca i proizvođača koji tek startaju s proizvodnim procesima u lancu održivosti.

Predsjednica Nadzornog odbora Lucija Srkoč izvijestila je da je udruga u 2013. prihodovala  336.065 kuna, što je povećanje za 141 posto. Udruga je poslovala u skladu sa zakonom, bila likvidna a prihodi su pokrivali aktivnosti predviđene planom rada. U izvještaju o radu za prošlu godinu obuhvaćen je čitav niz aktivnosti koje osim savjetodavne službe, organizacije edukativnih tematskih radionica i okruglih stolova obuhvaćaju i mnoštvo promotivnih aktivnosti popularizacije ekoloških i autohtonih proizvoda članova udruge i Istarske županije.

Skupština je završila podjelom zahvalnica za osobit doprinos radu udruge. Dobili su je sljedeći pojedinci, institucije i tvrtke: Ivan Kukurin, Robert Fabac, Đanfranko Pribetić, Gracijela Šuran, Mirjana Host, Smiljana Balde, Vjekoslav Vojo Radoičić, Milan Antolović, Šime Vidulin, Lucija Srkoč, Kornelija Kenđer, Vlasta Radoičić, Hotell Palazzo, Grad Poreč i Istarska županija. Nakon toga predstavljeno je 15 najboljih proizvođača s oznakom kvalitete Bio Istra. (V. MEDVEDEC)


Podijeli: Facebook Twiter