Bina-Istra zaradila 4 milijuna kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosjecno 10.600 vozaca svakodnevno prometuje 28 kilometara dugom dionicom Istarskog ipsilona izmedu Pule i Kanfanara.

Samo mjesec dana od puštanja u promet autoceste, koja je od samog pocetka podigla prašinu zbog neobicnog sustava naplate cestarine, Bina-Istra je ostvarila prihod veci od cetiri milijuna kuna, tocnije 4.272.000 kuna. Utrškom su, dakako, zadovoljni, s obzirom na to da je dionica Pula - Kanfanar puštena u promet cak dvije godine ranije od plana, a do kraja godine kane ostvariti prihod od 2,2 milijuna eura.

Autocesta na ovoj dionici znaci vecu prohodnost i, za mnoge, brži dolazak do mora, cime Istra dobiva pozitivne bodove kod turista. Domacem stanovništvu, pak, osigurano je 50 novih radnih mjesta, a ostala je i mogucnost zaobilaženja naplate vožnjom po državnim cestama relativno dobre kvalitete.

Ipak, vozaci su novu autocestu docekali s negodovanjem: razumljivo, zbog uvodenja naplate, no i zbog zbunjujuceg privremenog rješenja za cestarine. Podsjecamo, autocesta se naplacuje na postajama Pula, Vodnjan sjever i Vodnjan jug. Ako vozac ude na autocestu u Puli, mora platiti 12 kuna za citavu dionicu, a ako izade u Vodnjanu vracaju mu se tri ili šest kuna, ovisno na kojoj je naplatnoj postaji izašao.

Vozacima koji svakodnevno putuju dionicom Kanfanar - Pula svakako se isplati kupovina ENC uredaja, koji snižava troškove cestarine do 50 posto, a omogucuje i prolaz kroz naplatne postaje bez zaustavljanja, što umanjuje gužve u špici turisticke sezone.

- Prodaja ENC uredaja bolja je od ocekivanja. Naime, do danas je više od 4.500 korisnika prepoznalo interes za ponudenu uslugu. Polovica korisnika kupila je novi ENC uredaj kod Bina-Istre, dok smo za ostatak korisnika kodirali postojeci uredaj, koji su im ranije izdali HAC ili ARZ, rekao nam je clan Uprave Bina-Istre Christian Santaleza.


Podijeli: Facebook Twiter