Bina-Istra ustraje: Radovi na Ipsilonu u proljeće

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

U Bina-Istri ustraju u svojim pripremama za početak dupliranja Ipsilona na relaciji između Pazina i tunela Učka u proljeće ove godine, iako je ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio ovu veliku investiciju za jesen. Argumenti za proljetni termin su im izdavanje građevinskih dozvola i skori otkup zemljišta, a jedini je problem što još nije riješeno financiranje nove etape. To je bila i glavna prepreka što dupliranje Ipsilona nije nastavljeno u jesen 2012., kako je prvobitno bilo najavljeno.

- Nakon što smo u listopadu prošle godine dobili lokacijske dozvole za sve dionice na pravcu Pazin - tunel Učka, uključujući i tunel, omogućili smo početak postupka otkupa zemljišta. Otkup će se vršiti prema pojedinim dionicama pa bi prvo trebali graditi dio od Rogovića do Ivoli, kaže glavni direktor Bina-Istre David Gabelica.

Za prvu dionicu od Rogovići do Cerovlja građevinska dozvola će biti izdana ovih dana. Do kraja siječnja uslijedit će izdavanje dozvole za dionice od Cerovlja do Lupoglava, a do kraja veljače i od Lupoglava do Učke, uključujući i sam tunel. Po izdavanju dozvola izradit će se i troškovnici pa će se znati prava cijena dupliranja Ipsilona od Pazina do Učke s tunelom, koja je za sada procijenjena po onoj koja je postignuta u dosadašnjoj gradnji.

U međuvremenu, nakon što je jedna međunarodna agencija procijenila rejting Hrvatske negativnim, uvjeti na financijskom tržištu su se pogoršali. Prema procjenama Bini-Istri bi za dupliranje Ipsilona od Pazina do Učke i izgradnju tunela trebalo 250 milijuna, a do Matulja ukupno 300 milijuna eura. Kamatne stope na tržištu su se od dobivanja kredita za prvu fazu gradnje povećale s četiri na sedam posto. Budući da jedan posto kamata znači dodatnih deset milijuna eura, Bina-Istra je uz pregovore s konzorcijem banaka, koje su kreditirale dosadašnju izgradnju, zatražila i druge opcije.

- Uz to što su trenutni krediti skuplji, kratak je i njihov rok otplate - deset godina. Zbog toga smo ušli u pregovore s IFC-om, filijalom Svjetske banke u Hrvatskoj, koja daje kredit na 20 godina s kamatama od 5,5 do 6 posto. Prema dosadašnjem tijeku pregovora izvjesno je da ćemo od ove banke dobiti kredit za polovicu potrebnih sredstava, a ostalo ćemo osigurati preko konzorcija banaka koje su sudjelovale i u dosadašnjem financiranju gradnje Ipsilona. Pregovori s bankama ući će u završni dio čim budu poznata godišnja financijska izvješća, kaže Gabelica.

U ovom pomicanju rokova i pregovora s bankama nije precizno određeno kada će započeti druga faza dupliranja Ipsilona od tunela Učka do Matulji. Za konačni završetak Ipsilona ostat će dupliranje vijadukata Mirna i Limska draga. Za sada na ulazima na vijadukte nema zastoja pa ih je Bina-Istra ostavila za završnu fazu. Njihovo dupliranje i izgradnja zaustavne trake, koja djelomično i postoji, koštaju po prilici kao izgradnja dionice od Rogovići do Učke. Zbog toga je prednost dana tom pravcu. (Aldo POKRAJAC)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter