Bin Ladena izdao strah od tehnologije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U svijetu u kojem telefon te internetski prikljucak posjeduju svi koji si to mogu priuštiti, upravo je nepovjerenje Osame bin Ladena prema tehnologijama razotkrilo obavještajnim službama njegovo skrovište, rekao je u ponedjeljak americki dužnosnik.

Vila u gradu Abotabadu u Pakistanu, gdje se do ubojstva nocu s nedjelje na ponedjeljak krio mozak teroristicke operacije 11. rujna, nije imala ni telefonski ni internetski prikljucak, rekli su americki dužnosnici.

Razlog potpune izolacije vjerojatno je bio Bin Ladenov strah da bi njegova komunikacija mogla biti nadzirana, no u oci je upalo baš to što luksuzna kuca vrijedna milijun dolara ne posjeduje telefonski prikljucak.

"Sve što smo vidjeli - sofisticirane mjere sigurnosti, smještaj zgrade, organizacija, sve je savršeno odgovaralo predodžbi o tome kako bi moglo izgledati  Bin Ladenovo skrovište", rekao je americki dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Americki komandosi, koji su nocu napali zgradu i ubili Bin Ladena, koristili su se svim sofisticiranim sredstvima, rekao je direktor središnje americke obavještajne agencije (CIA) Leon Panetta.

Za operaciju su bile angažirane americka agencija za nacionalnu sigurnost (NSA), specijalizirana za prisluškivanje, i nacionalna geospacijalno-obavještajna agencija, specijalizirana za satelitsko snimanje, rekao je Panetta.


Podijeli: Facebook Twiter