Bin Laden održavao tijesne veze s mulom Omarom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dokumenti pronadeni u kuci u kojoj je prošle godine ubijen voda Al Kaide Osama bin Laden pokazuju da je održavao tijesne veze s mulom Omarom, zapovjednikom talibana, koje su ukljucivale i ceste komunikacije o zajednickim operacijama protiv snaga NATO-a u Afganistanu, afganistanskih vlasti i ciljeva u Pakistanu, prenosi britanski list The Guardian.

Komunikacije pokazuju da su se kontakti održavali na relaciji Bin Laden, njegov zamjenik Ajman Zavahiri i mula Omar, za kojeg se vjeruje da se skriva u Pakistanu od bijega iz Afganistana nakon pada njegovog režima 2001.

Americki izvori koji su imali uvid u pronadenu dokumentaciju kažu da oni "pokazuju da postoji vrlo znacajni stupanj ideološkog suglasja".

Takve bi vijesti mogle potkopati nade u mirovni dogovor u Afganistanu gdje se analiticari spore oko toga hoce li talibani, koje mnogi doživljavaju kao nasljednike afganistanske nacionalisticke politike, možda opet ponuditi utocište Al Kaidi ili slicnim militantima ili ih se ipak može nagovoriti da osude terorizam.

Obavještajni strucnjaci upozoravaju da je moguce da, unatoc bliskim vezama mule Omara i Bin Ladena, drugi talibanski vode doživljavaju takve tijesne veze ili suradnju s Al Kaidom kao problematicne.

Vodeci zapadni politicari smatraju da je neka vrsta politickog dogovora koji ukljucuje talibane kljucna za stabilni Afganistan nakon povlacenja zapadnih snaga do 2014.


Podijeli: Facebook Twiter