Bilo jednom kino u Pazinu...

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Titlom "The end", kojim je 25. veljace završio film "Alvin i vjeverice 3", okoncana je stoljetna redovita kinoprikazivacka djelatnost u Pazinu. Edi Kajapic, vlasnik pazinskog Kinokluba Twin Peaks, nakon što je minule subote posljednji put ugasio projektore, u srijedu 29. veljace razdužio je svu opremu, a kljuceve kindvorane i kinokabine predao Puckom otvorenom ucilištu i tako zapecatio djelatnost koja se još iz vremena Austro-Ugarske održavala u Pazinu.

Kajapic, nezadovoljan neslavnim završetkom svog kina, nije želio pred novinare jer, kaže, ne želi nikoga kriviti, ali ne može si protumaciti da se u Gradu i njegovoj kulturnoj politici nije moglo naci barem malo mjesta i za kino. On je kao kinooperater tadašnjeg Narodnog sveucilišta poceo raditi još 1988., a od 1993. poceo se samostalno u Kinoklubu Twin Peaks baviti prikazivanjem filmova.

Nažalost, bilo je to vec razdoblje bujanja videoteka pa je iz kinodvorane koja je do tada imala 350 sjedala uklonio njih 100-tinjak, a preostala tapecirao. Nastojao je ponudu obogatiti napicima i tiskom o filmu, ali nije se uspijevao nositi s videotekama, a i one su kasnije posustale pred pritiskom skidanja filmova s interneta i digitalne televizije.

Posljednjih je godina Kinoklub Twin Peaks po predstavi imao po dvadesetak gledatelja, a vikendom, ako se prikazivao neki hit, prodalo bi se i do 70-ak karata. To je bilo nedovoljno da se pokriju svi troškovi kina. Iako je Kajapic bio osloboden placanja najma kinodvorane, mjesecno je oko tri tisuce kuna morao placati za komunalije, struju, vodu, grijanje, odvoz smeca i ostalo. Pridodaju li se tomu najam filmova i troškovi obrta, prikazivanje filmova u Pazinu ne može se isplatiti.

U nekim drugim sredinama jedinice lokalne samouprave sufinanciraju kinoprikazivacku djelatnost, a buduci da se u Pazinu tako ne razmišlja, Kajapic je stavio kljuc u bravu. (Piše Mirjan RIMANIC)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter