Billy Martin: Volim dekonstruirati i stvarati ideje

Billy Martin: U Puli počinje naša dvotjedna turneja
Billy Martin: U Puli počinje naša dvotjedna turneja

Jazzbina Pula nastavlja svoju produkciju i to, mogli bi reći, u velikom stilu s obzirom da u subotu u Pulu, u Circolo u 20.30 stiže Billy Martin's Wicked Knee, bubnjar cijenjenog jazz trija Medeski, Martin & Wood.

Martina prate tri puhača, poput Puljanima dobro znanog trubača Stevena Bernsteina, a tu su i trombonist Curtis Fowlkes i Marcus Rojas koji svira tubu. Pulski nastup bit će europska premijera svježe objavljenog albuma "Heels over head".

Svoju glazbu nazivaju RagTimeFunkom, a temelji se na nevjerojatnoj srčanosti zvuka New Orleansa i downtown avant senzibiliteta New Yorka.

Što trenutačno radite?

Produciram album za The Master Musicians of Jajouka. Na albumu će sudjelovati Ornette Coleman, Marc Ribot, Medeski Martin & Wood, Jim Jarmusch… Možda i Flee iz Red hot chili peppers, pa DJ Logic. Produciram taj, album - dobrotvorni projekt koji će Howard Shore objaviti na svojoj etiketi. Shore je skladatelj filmske glazbe koji ovu ploču objavljuje za pomoć zakladi Joujuka kako bi mogli tamo (u planinama sjevernog Maroka, op. M. Ra.) imati školu, uvesti vodu i održavati svoju tradiciju.

Sudjelujete li često u humanitarnim projektima?

Ne. Zadnje što sam radio je kada sam donirao novac za ovdašnje žrtve uragana Sandy. Ne izabirem baš da sudjelujem u takvim stvarima. Bachir Attar me zamolio da sudjelujem u produciranju onog albuma, da složim remikseve glazbe iz Jajouke i to je to. Iduća stvar na kojoj ću raditi je udaraljkaški album koji će izaći na ljeto ili na jesen. Pišem i glazbu za mađarski film "Priviđenje".

Nazivate se eksperimentalnim umjetnikom. Zašto?

Zato što kad bih bio klasični ili tradicionalni umjetnik, to bi bilo promašeno, ha ha. Volim dekonstruirati, nanovo otkrivati i stvarati ideje, o tome se radi kod tog eksperimentalnog duha - da se otkriju mnoge stvari koje možda jesu, a možda i nisu tradicionalne. Meni su eksperimentalne umjetnosti dom. Downtown scena u New Yorku se dosta vrti oko eksperimentalne glazbe koja je za mene uzbudljivija jer je ne možete kategorizirati, ako me shvaćate. Bavim se i zanima me toliko stilova i žanrova da mi je teško reći da sam baš jazz glazbenik, ili da sam klasičar ili rocker. Ja sam sve to.

Ovim koncertom u Puli započinjete turneju?

Da, to je početak dvotjedne turneje koja je i naša prva europska turneja i za nas je jako posebna. To je velika stvar i jako smo uzbuđeni što idemo na turneju. (Razgovarao Mladen RADIĆ)

CIJELI RAZGOVOR U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter