Bill Frisell i Christian McBride u Zagrebu

Bill Frisell
Bill Frisell

Na 10. Vip Zagreb Jazz Festival stiže kvartet predvođen najjačim jazz gitaristom današnjice Billom Frisellom, a nastupit će 26. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih. Dan kasnije na isto mjesto stiže još jedno jako ime i to Christian McBride Trio predvođen višestrukim Grammyjevcem, kontrabasistom, skladateljem i producentom. Frisell u Zagreb dolazi u sklopu turneje kojom promovira album "Guitar in the Space Age", a s njim na bini zasvirat će gitarist Greg Leisz, basist Tony Scherr i bubnjar Kenny Wollesen.

Frisell je redovito uvršten na programe jazz-festivala, a njegovi su suradnici najveće jazz-zvijezde, među ostalima Charlie Haden, Carla Bley, Dave Holland, Ron Carter, Joe Lovano. Frisell je spojio najbolje od svojih idola i na tim postavkama stvorio svoj originalni pristup i zvuk. Ti su idoli, prije svih, Jim Hall, Wes Montgomery, John Zorn i Jimi Hendrix. Njegovu glazbu nadahnutu raznim utjecajima, posebice tradicijom američke glazbe, nazivaju Bill Frisell style, a očit je i njegov utjecaj na najmlađu generaciju gitarista.

Christiana McBridea pulska se publika sjeća kada je na Malom rimskom kazalištu nastupio s Patom Methenyjem. Vrijedna priznanja dobiva godinama, a i prošle su ga godine čitatelji i kritičari DownBeata proglasili najboljim jazz kontrabasistom. Tijekom karijere svirao je sa slavnim jazzistima poput Quincyja Jonesa, Herbieja Hancocka, Sonnyja Rollinsa, Joshue Redmana, Freddieja Hubbarda,... a u filmu "Kansas City" redatelja Roberta Altmana nastupio je u ulozi kontrabasista Waltera Pagea. S Johnom McLaughlinom, Chickom Coreaom, Kennyjem Garrettom i Brianom Bladeom član je Grammyjem nagrađene fusion supergrupe Five Peace Band. U Zagrebu će nastupiti s pijanistom Christianom Sandsom i Ulyssesom Owensom Jr. za bubnjevima te će premijerno predstaviti album "Out Here". (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter