Biljke štite zube

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oralno zdravlje ovisi o intaktnosti oralne sluznice, ravnoteži oralne flore, urednoj funkciji žlijezda slinovnica, ali i o opcem zdravstvenom stanju organizma. Narušavanje tog sklada ima posljedicu bolest usne šupljine. Najcešci oralni simptomi koje ljudi navode su neugodan zadah, žarenje i peckanje sluznice, poremecaj okusa, osjecaj suhoce te krvarenje desni. Za bolesna stanja oralne sluznice pored uvriježene terapije mogu se preporuciti i odredeni biljni pripravci te savjetovati odredenu vrstu hrane i zacina koji štite zube i sluznicu te smanjuju loš zadah. Jedna od najcešce korištenih biljaka u stomatološkoj praksi je kadulja ili Salvija officinalis.

Raste širom kamenjara Jadranskog primorja i Dalmacije u obliku zbijenog razgranatog grma visine 30-40 cm. Listovi i stabljika su dlakavi, srebrnkaste boje, a tamnomodro ljubicasti cvjetovi na vrhovima stabljike tvore klasaste pršljenove. Ima jak aromatican miris koji se sušenjem ne gubi. Bere se pred samo cvjetanje u svibnju.

Kadulja u sebi sadrži kalij, kalcij, natrij, etericno mirisno ulje u kojem ima cineola koji uz dlacice sprecava isparavanje vode pa stoga kadulja može izdržati velike suše. Lišce djeluje antisepticki, a tanin i gorke tvari koje su takoder ljekovite daju joj gorak okus. Zbog gorkog okusa bolje ju je koristiti u obliku vodica za ispiranje. Obicno se caj priprema tako da se jednu cajnu žlicicu lišca kadulje prelije sa 2 dl vrele vode, pusti da odstoji 10 min, procijedi i koristi.

Crni caj ogranicava razvoj plaka te sprijecava nakupljanje bakterija cime pomaže u prevenciji karijesa i upala parodonta.
Groždice - oleinska kiselina u groždicama suzbija razvoj i i prijanjanje bakterija na zube te tako smanjuje pojavu plaka.
Ekstrakt kore magnolije - uz metvicu kao dodatak bombonima i žvakacim gumama uništava bakterije koje uzrokuju karijes.
Cimet i ružmarin prikrivaju neugodan zadah. Neven - autohtona biljka Mediterana, a diljem svijeta rasprostranjen kao vrtna biljka ima antisepticna, antigljivicna i antibiotska svojstva. Hladne otopine mogu pomoci kod upale sluznice usta.
Kamilica - otporna jednogodišnja biljka cija je primarna upotreba medicinska. Naime, aromaticno ulje dobiveno iz cvjetova ima jako antisepticno i protuupalno djelovanje, a može koristiti i kao vodica za ispiranje usta.


Podijeli: Facebook Twiter