Biljana Plavšic iz Švedske u Beograd

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Biljana Plavšic, osudena na Haaškom sudu 2003. godine na 11 godina zatvora zbog ratnih zlocina u BiH, puštena je u utorak iz kaznionice u Švedskoj te je zrakoplovom napustila tu zemlju i nešto poslije 14 sati doputovala u Beograd.

Plavšic je u glavni srbijanski grad stigla zrakoplovom Cessnom 525 vlade entiteta Republike Srpske. Na pisti beogradske zracne luke "Nikola Tesla" cekao ju je premijer RS-a Milorad Dodik koji ju je svojim službenim automobilom odvezao u njezin beogradski stan.

U skladu sa švedskim zakonom, zatvorenik zbog dobrog vladanja nakon dvije trecine izdržane zatvorske kazne može biti osloboden. Bivša predsjednica RS-a je na sudenju priznala krivnju za zlocine protiv covjecnosti, ukljucujuci sudjelovanje u progonu Bošnjaka i Hrvata u ratu u BiH. Zahvaljujuci nagodbi s tužiteljstvom i izraženom kajanju, odbacene su joj dvije tocke optužnice za genocid. Haaškom se sudu dobrovoljno predala u sijecnju 2001., što znaci da je ukupno odslužila osam godina i devet mjeseci kazne. Plavšic je kaznu odslužila u ženskom zatvoru Hinsebergu, 200 kilometara zapadno od Stockholma.


Podijeli: Facebook Twiter