Bilic: Možemo pobijediti Talijane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Odgovori na uobicajena pitanja hrvatskoga izbornika Slavena Bilica na druženju s novinarima uoci sutrašnje utakmice s Talijanima ugodno su iznenadenje u usporedbi s onima u šatoru preko puta hrvatskoga kampa "Sielanka nad Pilica". Nije do pitanja. Puno više je do Biliceva raspoloženja, što se znacajno promijenilo poslije uvjerljive pobjede nad Irskom.

- Jasno je da smo zadovoljni našom igrom protiv Irske, ne samo rezultatom. Naravno, kao i na svakoj utakmici, bilo je i stvari s kojima smo bili manje zadovoljni, ali ovaj put nije ih bilo puno. Greške smo analizirali i pokušat cemo ih ispraviti protiv Italije.

- Hoce li drukcija filozofija igre talijanske momcadi utjecati na raspored vaših igraca u dvoboju s "azzurrima"?

- Talijani imaju sjajan vezni red, nisu sjajni kao primjerice Španjolci, jer onako kako igraju oni kada su u najboljoj formi ne može nitko osim njih. Medutim, Talijani su raznovrsniji. U momcadi redom imaju izvrsne igrace, koji nam mogu stvoriti velike probleme. Može i ne mora doci do promjene sustava igre, ali sustavi igre ionako odumiru u klasicnom smislu. Danas je puno važnije da se naših deset igraca zajedno pomice na terenu u plitkoj formaciji na prostoru od tridesetak metara.

- Hoce li Pirlo dobiti poseban tretman?

- Pirla uglavnom sve protivnicke momcadi pokušavaju markirati, a onda ispadne da je on stalno sam na terenu. To je zato što nikad ne miruje, uvijek je u pokretu. Teško ga je markirati.

- Koliko ce na rezultat u utakmici s Italijom utjecati ozracje u svlacionici?

- Zaista imam srece što vodim mladice koje, osim golemog nacionalnog naboja, krasi i sjajna medusobna povezanost. Prava su klapa, odlicno se slažu van terena i ma gdje bili po Europi u dnevnom su kontaktu. To je sjajna stvar i jedan od preduvjeta našeg uspjeha.

- Spominjali ste da su pred vama dvije mec-lopte. Hocete li odmah nastojati iskoristiti prvu?

- Pretpostavljam da pritom pitate hocemo li napasti Talijane. Kao prvo, protiv Italije ne možeš igrati na remi. Kada govorimo o mec-loptama, mi u svakom slucaju ne razmišljamo o drugoj, ponašamo se kao da imamo samo jednu. Eh, sad... Nalakše je reci da cemo napasti Talijane, ali to je isto kao da ja igram šah s Karpovom i kažem da cu napasti. I... Što onda? Nastojat cemo biti dominantni u igri, ali možda nam to nece poci za rukom, medutim možda nece ni Talijanima. Uzimajuci u obzir sve ono što su moji igraci prošli posljednjih godina, kako su sazrijevali, kako su igrali protiv Irske, kako su se ponašali na treninzima i za ruckom, duboko sam uvjeren da možemo pobijediti Talijane i plasirati se u cetvrtfinale. Protiv Irske sam rekao da nam treba velika partija ako želimo pobijediti, a to smo i napravili. A ako nam je za njih trebala velika, onda nam za Italiju treba najveca partija u povijesti ove generacije. (Marko CVIJANOVIC/NL)

Mamic i Šuker na treningu

Današnji trening pred utakmicu na travnjaku gradskoga stadiona u Poznanju pratilo je dvadesetak hrvatskih navijaca, medu kojima i Zdravko Mamic i Davor Šuker, kao predstavnici delegacije Hrvatskoga nogometnoga saveza. Na terenu se nije dogadalo ništa neuobicajeno dok se poslije jednoga klizecega starta Vedran Corluka nije uhvatio za gležanj. Uzbune nema, Carli ce biti spreman za utakmicu.


Podijeli: Facebook Twiter