Bili spremni potpisati i s crnim vragom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ugovore smo bili spremni potpisati s crnim vragom, a kamoli ne s Jadrankom Kosor, rekao je na konferenciji za novinare IDS-ov županijski vijecnik Marin Grgeta, pojašnjavajuci stajalište te stranke o projektima izgradnje pulske bolnice i realizacije "Brijuni rivijere". Rekao je da je izgradnja bolnice najvažniji projekt za Istru, ali i za IDS, te da bi bila ludost da župan Ivan Jakovcic nije iskoristio trenutak i potpisao ugovore s Vladom.

- Jakovcic je imao hrabrosti potpisati dokumente bez obzira na politicke reperkusije, kazao je aludiravši na konfrontaciju sa SDP-om. Rekao je, medutim, da je potpisivanje sigurno bilo dio HDZ-ove predizborne kampanje, ali da bi bilo neodgovorno od IDS-a da su "tako gledali na stvar". Po njemu je bitna suština.

A suština presice se svela i na prepucavanje s, kako je rekao Grgeta - udrugom ili strankom, ne znam više - Ladonjom. Istaknuo je, naime, da su u sporazumu o pulskoj bolnici jasno definirani datumi realizacije, "suprotno onome što govori Ladonja".

- Oni su nadmašili sami sebe ne glasajuci na Županijskoj skupštini za taj projekt. Pokazalo se time da IDS i Ladonja imaju dijametralno suprotne koncepcije. IDS-u su bitni jedino Istra i njezini gradani, dok je Ladonja skup interesno povezanih pojedinaca koje ne zanima javni interes. U tom konceptu dionickog društva socijala, gradani i pulska bolnica su višak. Ne mogu svi, kao Plinio, sjesti u privatni avion i otici u neku inozemnu kliniku na lijecenje. Celnik Ladonje bi trebao nauciti suosjecati s ljudima, kazao je Grgeta.

Vijecnica Nevija Poropat kazala je, pak, da se blokiranjem projekta "Brijuni rivijera" blokira razvoj. Istaknula je da ce se njime puniti županijski i gradski proracuni, a na pitanje nije li ugovorom predvideno da ce novac od naknada za korištenje zemljišta odlaziti tvrtki Brijuni rivijera, odgovorila je da ce se proracuni puniti porezima i prirezima koje ce placati novozaposleni.

- Što ce se dogoditi s gradevinarima nakon što se završi izgradnja Ipsilona i dovrši plinofikacija, koliki ce ostati bez posla? Što ce biti s mladima koji žele zasnovati obitelj, gdje ce se zaposliti? Hocemo li imati nove socijalne slucajeve? Tko se želi igrati sa sudbinama ljudi?, upitala je Poropat, želeci time pojasniti stav IDS-ovih vijecnika da daju suglasnost na ugovor o Brijuni rivijeri.

Po njoj je najlakše biti protiv svega. Istaknula je da su ljudi bili i protiv izgradnje Skipera na Crvenom Vrhu, apart-hotela u Banjolama. "Tko bi se danas usudio reci ljudima koji tamo žive da je protiv tih objekata? Oni su zadovoljni", zakljucila je. (B. ŽIŽOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter