Bili smo spremni ginuti, ne izdati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polaganjem vijenaca na spomenik na Velom Vrhu, kulturno-umjetnickim programom te košarkaškim i nogometnim turnirom u Osnovnoj školi Veli Vrh obilježit ce se Dan spomena grada Pule, 2. listopada.

Program pocinje u 14 sati polaganjem vijenaca, a nastavit ce se u školi gdje ce se održati sat povijesti o antifašistickoj borbi te kulturno-umjetnicki program u kojem ce nastupiti zbor "Lino Mariani", zbor i plesna skupina škole, sastav Suncane naocale, a ucenici i pjesnikinja Doris Drandic Vrtacic recitirat ce svoje uratke.

O Danu spomena grada Pule i programu obilježavanja na konferenciji za novinare u cetvrtak su govorili zamjenica gradonacelnika Vera Radolovic, predsjednica Mjesnog odbora Veli Vrh Ksenija Družetic Božic, predstavnici Saveza antifašistickih boraca Zdravko Macura i Jakov Rojnic te suorganizator programa i voditelj zbora "Lino Mariani" Edi Savic.

"Dan spomena je veliki dan za antifašiste i želimo da to bude dan sjecanja na generacije 20-ih godina prošlog stoljeca, dan kada cemo se prisjecati velikih žrtava i svih onih koji su proživljavali fašisticki teror gotovo 20 godina", rekao je Macura.

Potresnu ispovijest o pojedinim dogadajima iz fašistickog razdoblja Pule i okolice iznio je Rojnic, živuci svjedok tragedije Ruže Petrovic.

"Ljudi u Puli bili su spremni ginuti, a ne izdati", istaknuo je Rojnic te pojasnio ulogu organizacije antifašistickog pokreta, koji je bio najjaci na Velom Vrhu, odakle su kretale informacije prema ostalim organizacijama diljem Pule i okolice.

Dan spomena, rekao je Rojnic, neka bude dan kada cemo izraziti zahvalnost borcima i žrtvama antifašisticke borbe i svim gradanima Pule koji su znali i znaju cijeniti vrijednost te borbe.


Podijeli: Facebook Twiter